Megkezdődött a Led Zeppelin plágiumpere

2016.06.15. 16:18

Megkezdődött kedden egy Los Angeles-i bíróságon a Led Zeppelin Stairway to Heaven című száma miatt indított plágiumper. A sztori elég régóta ismert: a Spirit zenekar pereli a Led Zeppelint, mert szerintük a Taurus című számuk gitárriffjét lelopva írták a Stairway to Heaven című slágert

Az 

Az ügyben a Spirit néhai gitárosa, Randy Wolfe vagyonát kezelő Michael Skidmore ügyvédje nyújtott be keresetet. Eszerint Wolfe 1966-67-ben írta a Taurus című számot, évekkel a Led Zeppelin 1971-ben bemutatott Stairway to Heavenje előtt. A felperesek azt akarják elérni, hogy Wolfe-ot ismerjék el szerzőnek, amit az énekes Robert Plant és a gitáros Jimmy Page nem annyira akarnak megtenni. Kedden egyébként meghallgatta őket a bíróság. A felperest hangsúlyozta, hogy Page és Plant "fantasztikus előadók és nagyszerű zenészek, de más szerzők zenéjét adták elő, és sajátjukként akarták feltüntetni" - írja az MTI. 

Peter Anderson, a Led Zeppelin ügyvédje ugyanakkor leszögezte, hogy a Stairway to Heaven című számot a szerzők teljesen függetlenül a Taurustól alkották. Semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy hallották volna a Taurust a dal születése előtt. A számban hallható zenei futam pedig teljesen megszokott, az 1600-as évekre visszamenőleg találni olyan dallamokat, amelyek felhasználják - tette hozzá. A tárgyaláson Page és Plant kijelentette, hogy saját szerzeményük a dal, amelyet annak idején Walesben írtak egy eldugott házban.

Michael Skidmore, a hagyaték kezelője az elmaradt szerzői jogdíjért és kompenzációként 40 millió dollárt (11,2 milliárd forintot) követel. A Bloomberg Businessweek szerint a Stairway To Heaven 562 millió dollárnyi (157 milliárd forint) bevételt hozott 2008-ig.

Ne maradjon le semmiről!