Itt lehet a legjobban csajozni a Soundon

Nagyszinpad üresen
2016.07.09. 21:08

Már a Volton is tapasztaltuk, hogy a nagy magyar fesztiválokon nincs igazán olyan placc, ahol az ember egy szolid zajszennyezés nélkül tudna viszonylag csendben, meghittem beszélgetni. A Sound egy zajmérővel próbáltuk megkeresni a leghalkabb kis szegletét a fesztiválnak, de legnagyobb meglepetésünkre a kempingen kívül nincs olyan pont a helyszínen, ahol ne lenne kifejezetten kellemetlen a zajszint.

Először is szögezzük le, hogy az elektronikus zene - és úgy általában a zene - hangosan jó. A Balaton Soundon ezzel nincs is semmi probléma, dübörög minden rendesen, ahogy azt kell. De azért egy majdnem egyhetes fesztiválon akadhatnak olyan esetek, hogy az ember egy kis csöndre, nyugalomra, egy megértő baráti beszélgetésre vágyik arról mondjuk, hogy miért nem elérhető még Magyarországon a Pokémon Go. Ezért rendesen bejártuk a Balaton Sound teljes területét, hogy megkeressük a romantikázásra leginkább alkalmas pontokat. Annyit mondunk előre, hogy aki szavakkal akarja levenni a másikat a lábáról, az inkább küldjön SMS-t.

A Füldugó.hu-n talált skála szerint 70 decibeltől kezdődik az a szint, amikor már idegesítő a zaj. Ez lehet hangos porszívó, tévé vagy akár a telefon csöngése. A Soundon a legmagasabb érték valahol 95 decibel környékén volt, amit kb. úgy kell elképzelni, mintha valaki egy fúró mellett próbálná meg kibeszélni legutóbbi Eb-meccset a haverjával. Idén jóval szellősebb a helyszín, nincsenek annyira egymás nyakában a színpadok, de még így is nehéz volt - a Volthoz hasonlóan - olyan pontot találni a helyszínen, ahol ne szólt volna minimum kettő, de inkább négy különböző zene négy különböző irányból. 70 decibel alá csak nagyon ritkán sikerült menni.

Romantika a parton

Nyilvánvalóan a legkézenfekvőbb randihely Zamárdiban a Balaton-part, hiszen nincs is romantikusabb annál, mikor mélyen egymás szemébe néztek a másikkal, aztán arcon csíp egy rohadék szúnyog. A Soundon nem igazán lehet csak úgy bárkinek ki-be járkálni a kempingbe, ezért elmentünk a fesztivál mindkét végébe, hogy a Nagyszínpadtól legtávolabb mennyire nyugis a part. Az egyik oldalon nappal egy korrekt 65 db-es értéket mértünk, ami egy enerigatakarékos porszívó hangjának felel meg, de még így is ez volt a lehető legalacsonyabb érték. A másik oldalon ez kicsivel 70 fölé ment.

Csak minél távolabb a nagyszínpadtól

Full debilnek kell ahhoz lenni, hogy valaki a nagyszínpad környékén akarjon nagyokat beszélgetni, mert Steve Aoki lemezcukrász fellépése alatt folyamatosan 88 és 97 db között mértük a zajt. Ez azt is jelenti, hogy a Sound középső része késő délutántól este 11-ig teljesen alkalmatlan a meghittségre. Ráadásul az utolsó fellépő után sem halkul el a környék, mert a szomszédságba települt italpultok, kajáldák, de valószínűleg még az óriáskerékre vetített Wittner Mária is azonnal berobbantja a bulibombát, hogy stabilan 80-82 db környékén maradjon a nagyszínpad és holdudvara. Ez olyan, mintha az ember folyamatosna egy turmixgép mellett próbálna beszélgetni.

Minél kisebb, annál hangosabb

A Jager és a Telekom Aréna idén a fesztivál két oldalán van, ami azért jó, mert így kicsit széthúzza az ötlettelenül bolyongó tömeget. Addig azonban még egy rakás szponzorsátor mellett is el kell menni, ahol természetesen már délutántól fellép egy DJ. Ennek köszönhetően hiába lenne halk a környék vagy fejezik be a koncerteket például a Jagernél éjfél után, a párhuzamosan bömbölő 3-4 buli miatt minden nagyobb helyszín csöndjét ellehetetlenitik a kisebb színpadok. A parttól nem messze például találtunk egy olyan kifejezetten kicsi színpadot, ahol 97 decibellel durrogott valami négynegyed. De ott legalább egyféle zenét lehetett hallani, a Jager Aréna-Budapest 2024-Music FM-háromszögben úgy mértünk 85 decibelt, hogy közben négy tök különböző zene szólt a háttérben. Ami nagy kár, mert kifejezetten klassz kis térelemeket és padokat helyeztek el az itteni zöld területeken. Ennél sokkal durvább a bejárattól egyenesen tovább található kőházas vendéglátós rész, ahol egy dolog, hogy három zene szólt egyszerre, de konkrétan akkora hangerővel (86 db volt a maximum), mintha a nagyszínpad előtt várnánk egy tortát az arcunkba.

Lemegyek a beachre, nyomulok egy bitchre

Van egy csomó klassz stéges helyszín is a Soundon, illetve nem messze a parttól telepítettek egy plázsot is, amit még az Isten is arra teremtett, hogy fiatal fiúk és lányok bármilyen kombinációban egymásra találjanak. Ezeken a helyeken alapvetően pár fokkal finomabb zenék mennek, távol vannak a többi színpadtól, és még a DJ pulttól távolabb is vannak csöndesnek tűnő leülős helyek.

Hiába tűnhet vonzó helynek a plázs, sajnos csönd ott sincs. Mondjuk csönd igazából sehol sincs, de itt stabilan 75-80 db környékén hallani a zenét, szóval nem itt fogja az ember felolvasni a legújabb szerelmes versét.

Ami viszont meglepő, hogy a part két végpontja mellett a legalkalmasabb beszélgetőhelynek a stradröplabda-pályához épített kis falelátó tűnik. Itt alig 71-73 decibel az átlag, ráadásul a Telekom Aréna olyan jól van hangszigetelve, hogy mindössze 76-77 decibelnyi zajt lehet csak kihallani belőle, ami a 97 decibeles minibulihoz képest egészen baráti arány.

Szóval hova vigyem a leendő páromat?

Hát, nyilvánvalóan haza, de ha ez nem opció, akkor a pénteki zajméréseink alapján a következő helyszíneket ajánljuk:

  • kemping: Ha van kempingbelépő, akkor ez a legjobb alternatíva. Boomboxot döngető hollandok nélkül akár 60 db alá is lemehet a hangerő, aminek köszönhetően talán még szép dolgokat is lehet úgy súgni a másik fülébe, hogy meg is hallja.
  • a part két széle: Kempingjegy híján ez a legjobb opció. Az gondot jelenthet, hogy ha már mások is ülnek ott, de olyan éjfél környékén Tibi atya molinójának árnyékában szinte nem volt senki a nagyszínpadtól balra eső partszakasz legvégén.
  • röpipálya: Ezt már a fesztivál alatt is sokan felfedezték, szóval nem kifejezetten csókolózásra, hanem inkább kisebb társaságok dumálgatására alkalmas. Kényelmes, van a közelben egy csomó italpult és tök jó lehet pihenni két kiadós drop között, miközben a haverokkal emberi hangerővel is megtudjátok beszélni, hogy reggel hol legyen az after.

További hangerőmérővel feltuningolt videókért, bikiniben táncoló lányokért és Fluor Tomiért az Index Snapchat csatornáját érdemes követni. Elég, ha az alábbi képet lefotózza a Snapchettel, vagy egyszerűen meg is kereshet minket, Index.hu a felhasználónevünk. De fotózgatni sokkal izgalmasabb!

snapchat.png