Nagy Feró: A menekültek az összes nőt meg fogják erőszakolni

2016.08.22. 10:06

A román média által vitatott kolozsvári koncertje apropóján Nagy Feró migránsveszélyre figyelmeztetett a Kolozsvári Rádióban. A Kolozsvári Magyar Napokon fellépő Beatrice frontembere az adásban a fokozódó helyzet miatt a kelet-európai népek összefogását is sürgette. 

"Ami itt történik velünk Európában, az félelmetes. Milliók áramlanak be, nekünk pedig kerítést kell építenünk, hogy hagyjanak békén minket. De ha már megy, akkor menjen oda, ahova hívták, de ne ide hozzánk jöjjön. Vagy ha ide jön, akkor mi itt reformátusok, unitáriusok és katolikusok vagyunk, úgyhogy ne tessék már nekünk mást énekelni. És ha már itt tetszik lenni, akkor megkérhetem, hogy ne tessék minket lefejezni?!" – mondta Feró a rádióban egy készülő, új dal kapcsán.

A nyilatkozat miatt a Bors is megkereste az olykor meredek állításairól ismert énekest, aki a lapnak sem tagadta az állításait. "Ezt tényleg mondtam és tartom is. A törökök is itt voltak, és tönkretették a hazánkat. Ha már jönnek a migránsok, ne vigyenek, hanem hozzanak.

Ezer százalék, hogy az összes nőt meg fogják erőszakolni. Azért jöttek, hogy elfoglalják ezt a földet, nem azért, hogy dolgozzanak.

Nem hiszem, hogy a gyerekeimet, az unokáimat ki merem majd engedni az utcára. Szeretném a saját érdekeimet képviselni. Én nem hívtam őket, hogy itt mecsetet építsenek. De jönnek és követelőznek. Jönnek, átvágják a kerítést, betörik a kapukat. Ne itt harcoljanak, ne engem irtsanak ki! Menjenek haza, és ott harcoljanak a saját szabadságukért. Az egyéni érdekeimet képviselem, nem vagyok migránspárti" – mondta Nagy Feró, aki arról is beszélt, hogy a koncerten románul köszöntötte a közönséget, és úgy is búcsúzott tőlük.

A múlt hét során a Kolozs megyei rendőrség azért vette elő a Beatricét, mert a XX. század című dal alatt bejátszott archív felvételeken Hitler, Sztálin és az Iszlám Állam terroristái is szerepeltek. A román média ezután vitatottnak és revizionistának nevezte a magyar zenekart, és ennek igazolására le is adtak egy felvételt, amelyen azt ismert rigmust énekelték, amely szerint "Kolozsvár ismét magyar város lesz".

Feró ezzel kapcsolatban azt mondta: "Ezen megdöbbentem. És nem csak azért, mert félreértelmezték a dalunkat, de az a dal el sem hangzott ott. A YouTube-on van fent egy váci kocsmában adott bulink, az egy magyar házibuli volt, és azt vágták be." Ezt Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője is megerősítette, aki szerint a román köztévé egyoldalú tudósításban számolt be a Beatrice-koncertről, és egyértelműen kifordították a szám üzenetét.

 A Kolozsvári Magyar Napokat hét éve szervezik meg, kezdetben a helyi önkormányzat fenntartásokkal kezelte, de később felkarolta, és mára Erdély egyik legnagyobb nyári fesztiváljává nőtte ki magát. Gergely Balázs főszervező a Népszabadságnak adott interjújában értékelte a vasárnap zárult fesztivált. Ebben még arról beszél, hogy mindenképpen jobb magyarnak lenni a rendezvény hatására, és hogy a román többségi társadalom véleménye  is pozitív irányba mozdult, a Kolozsvári Magyar Napokat a románság is a város három legfontosabb rendezvénye között tartja számon.

Arra a kérdésre, hogy elmondható-e, hogy a magyarság szimbolikusan visszafoglalta Kolozsvárt, Gergely így válaszolt:

Én nem szívesen használnám ezt a kifejezést, mert azt hiszem, hogy éppen ez az, amin túl kellene lépnünk: hogy az egyik vagy a másik közösség el- és visszafoglalja a szimbolikus tereket Kolozsvárott. Az lenne a lényeg, hogy osztozzunk a tereken.

Ne maradjon le semmiről!