Punk emlékhely született a Lipótvárosban

2016.09.30. 15:58

Péntek délben felavatták a Ramones dobosa, Erdélyi Tamás azaz Tommy Ramone emléktábláját a Toldi mozi melletti ház falán, és ezzel hivatalosan is ez az első, köztéri Ramones-emlékhely egész Európában.

Az emléktábla története egy filctollas falfirkával és rabosítással indult, de miután kormánypárti politikusok is az ügy mellé álltak, augusztusban már arról számolhattunk be, hogy rövidesen fel is avatják.

Ez pénteken fél 1-kor meg is történt: Pálinkás Szűts Róbert újságíró (akiről mindennél többet mond a PNXNTDD becenév) egy rövid beszédben tolmácsolta a Ramones egykori turnémenedzsere, Monte Melnick méltató szavait, és azt is elmondta, direkt mindenki Ramones-számokhoz hasonlóan rövid beszédekkel készült.

A kétperces időhatárt a kerületi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter be is tartotta, a sztárvendég Nagy Ferónak (aki a Beatricével annak idején játszott már Ramones-dalokat) viszont nem sikerült - az ő jelenléte különösen szimbolikus volt pont pont aznap, amikor a lehető legkevésbé punk módon sorakozott fel a kormány propagandája mellé Habony Árpád egyik lapjában.

Végül Feró egy épp jelenlévő, teljes harci díszbe öltözött zenekar, az Atomic Playboyz tagjaival együtt leplezte le Krizsán András látszóbeton felületű domborművét, melyen Roberta Bayley híres fotója látható, amely a Ramones első albumának borítóképeként lehet ismerős.

Utána még hangosan szólt a Blitzkrieg Bop, miközben a fotósok és a néhány Ramones-pólós érdeklődő pár percre elfoglalta a bicikliutat, mi pedig örülhetünk annak, hogy eggyel kevesebb nagy magyar van a "nem lett próféta a saját hazájában" listán.

És ugyan elég hosszú az így vagy úgy, de magyar származású, világhírű rocksztárok listája - de közülük kizárólag Erdélyi Tamás az, aki idehaza is született, itt kezdte az iskolát, és valamit még meg is tudott őrizni Magyarországból és Budapestből, mielőtt a szüleivel együtt '56-ban disszidált volna. 

Paul Simon és Gene Simmons már New Yorkban született; Mark Knopflernek, Alanis Morissette-nek és Suzi Quatrónak csak az egyik szülője volt magyar, és a többségük a nyelvet se nagyon beszéli. Erdélyi viszont Tommy Ramone-ként is megmaradt magyarnak, és lehet, hogy a Ramones kevesebb lemezt adott el annak idején, mint a fentiek, de hogy az évtizedek során nagyobb hatást gyakoroltak a rockzenére, az mára tény. És ennek mostantól jele is van a Toldi mozi melletti ház bejáratánál (Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.).