Csoda születik a legújabb magyar fesztiválon

Ezeket a fellépőket nem szabad kihagyni a Budapest Ritmón

2016.10.12. 16:58

Néhány napra ismét házhoz jön a világ, a tavalyi WOMEX után ugyanis ismét világzenei fesztivált rendeznek a Müpában, ahol 25 különböző ország fellépői fognak koncertezni négy színpadon. A Budapest Ritmo alatt a környező országok zenekarai mellett afrikai, ázsiai és dél-amerikai fellépők is zenélnek majd.

Hogy könnyebb legyen eligazodni a tarka kavalkádban, megkérdeztük a szervezőket, valamint pár olyan arcot, akik nem jönnek zavarba egy-egy fura hangszer hallatán, hogy ők kiket ajánlanak, szerintük melyik koncerteket nem szabad semmiképpen sem kihagyni a csütörtöktől vasárnapig tartó minifesztiválon.

Weyer Balázs (Hangvető):

Noura Mint Seymali-koncerten láttam már közönséget vallásos áhítatban figyelni és őrjöngve ugrálni is, ráadásul mindössze tíz nap különbséggel. Ami azonos volt a két koncertben, hogy Noura mindkettő után szaladt az öltözőbe szoptatni. A mauritániai  énekesnő két éve robbant be: az első lemeze csomó díjat nyert, a második pedig három hete jelent csak meg, és máris vezeti a World Music Charts-ot, a legtekintélyesebb ranglistát. Úgyhogy a legjobb pillanatban jön hozzánk, utána pár nappal pedig a WOMEX-en lép majd fel. Azt mesélte nekem, hogy a turnézás inkább luxus neki és férjének, akivel együtt játszik. Nagyon sokáig nem maradhatnak el hazulról, mert akkor nem fogják őket esküvőkre hívni zenélni Nouakchottban (Mauritánia fővárosában) – és a megélhetésük szempontjából mégiscsak az a fontosabb.

Noura Mint Seymali október 16-án, vasárnap, 20:00-tól játszik majd a Cafe Sátorban.

Vereczkey Ákos (Akos V, Designer Drums):

Freetown Fordító Iroda – Sorie Kondi és Chief Boima valami nagyon fontosat hoz létre a Kondi Band formájában: úgy mutatja be a Sierra Leone-i tradicionális zene és a klubkultúra találkozását, hogy közben egyik sem veszít értékrendjéből, ellenben nem csak befogadhatóvá, de érdekessé, különlegessé teszi a fiatalok számára. A hagyományokkal és kész dalszerkezetekkel érkező Sorie Kondi a beszélő, Chief Boima a global bass-Detroit-Chicago motort hozzáadó fordító szerepében; így juthat el egyenes úton, veszteség nélkül Sierra Leone kurrens popzenéje bármelyik jólmenő klub táncterére.

A Kondi Band október 14-én, pénteken, 22:45-től játszik majd a Cafe Sátorban.

Liber Endre (Hangvető):

Balogh Kálmán és Lukács Miklós Cimbalomduójának és az egyiptomi Tarek Abdallah Adel Shams El-Din duó közös koncertjét semmi esetre sem szalasztanám el. A Cimbalomduót, mint a kiadójuk is nagyon jól ismerem. Tudom, hogy minden alkalommal tele van meglepetéssel két világhírű cimbalmosunk közös produkciója. Nem csoda, hisz mindketten hangszerük mesterei és ráadásul mindketten a cimbalomjáték megújítói, akik épp ezekben az években hajtják végre a cimbalomjáték forradalmát. Klasszikus zenei biztonság, rendkívül széles látókör és tudás, rengeteg érzelem és dinamikai váltás, népzenés és dzsesszes improvizációk elegye jellemzi közös játékukat.

Az egyiptomi lantos (úd) Tarek Abdallah hasonlóan nagy mesetere hangszerének, akiben ugyanaz a  – folyamatosan az újdonságok után kutató – lélek lakozik, mint cimbalmosainkban. Az alexandriai tanulóévek után zeneszerzést tanult Franciaországban, továbbá a hangszer és az úd játék fejlődésének legismertebb kutatója, maga is kísérletező kedvű újító. Dobosa árnyékként követi lantjátékát, tökéletesen ismerik egymás minden rezdülését. A magyar és egyiptomi páros a tavalyi WOMEX-en hallotta és kedvelte meg egymást. Közös koncertjük helyszíne a Fesztivál Színház lesz, amely tökéletes környezet az intim kamaramuzsikálásra, és ahol szerintem csoda születik majd szombaton éjféltájban.

Csada Gergely (Recorder):

Tarek Abdallah egyiptomi zenész, az arab zenei világ egyik legfontosabb - és legjellegzetesebb hangzással bíró - hangszerének az arab lantnak is nevezett údnak a feltörekvő mestere, akinek tavalyi debütáló lemeze rögtön bekerült a neves Songlines magazin év végi top albumjai közé. Ez már önmagában is elég lenne ahhoz, hogy nagyon várjuk a koncertjét, de ha ehhez hozzávesszük, hogy a Budapest Ritmón Balogh Kálmán és Lukács Mikós Cimbalomduójával közösen fog fellépni, akkor kezd el szállni csak igazán a képzelet. Aki már hallotta az utóbbi duót az tudja micsoda elképesztő dinamika, ámulatba ejtő - és egy pillanatra sem öncélú - hangszeres tudás jellemzi azt. Két ilyen világszám produkció, két első gondolatra nagyon eltérő, de bizonyára sok ponton egymást metsző zenei világ találkozása felejthetetlennek ígérkezik.

Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Tarek Abdallah és Adel Shams El-Din október 15-én, szombaton, 23:30-tól játszik majd a Fesztivál Színházban.

Bellay Szilvi (Hangvető):

Nem én vagyok a csapatban a legnagyobb világzene-rajongó, biztos azért, mert nem a megfelelő úgynevezett világzene jött velem szembe, ezért minimum furcsa, inkább idegesítő kategória volt nekem sokáig. Idővel, főleg mióta a Hangvetőnél vagyok, nyilván hatalmasat tágult a horizontom, még ha nem is a programinggal foglalkozom. Tehát sok mindent várok az idei line-upból, vannak kedvenceim, és van, ami csak simán érdekel, mert olyan fura szerzetnek tűnik. A Kondi Band pénteken szerintem szuper lesz, tőlük választottunk is egy számot az egyik reklámunk-videónk alá, és nagyon-nagyon várom, hogy vasárnap a Meridian Brothersre koccintsak az egész csapatunkkal.

A Meridian Brothers október 16-án, vasárnap éjféltől játszik majd a Café Sátorban.

Lelkes András (Hangvető):

Én a péntek estét szeretném ajánlani. Itt minden előadó először lép fel hazánkban, sőt, nagyobb fesztiválon is most lépnek fel először. Ez alól egy kivétel van, a Tuuletar, akinek júniusban hazánkban volt a lemezbemutatójuk. Pénteken olyan előadók játszanak, akik mind legalább két kultúrából érkeznek: a Svjata Vatra észt és ukrán, Maia Baruh japán és francia, a Kondi Band amerikai egyesült államokbeli és Sierra Leone-i, a Throes and the Shine portugál és angolai tagokból áll. Az idei santiagói WOMEX előtt itt lépnek fel a legbulisabb zenekarok, ez lesz az a nap, ami a legjobban emlékeztet a tavalyi budapesti WOMEX-re.

A pénteki programok 18:15-től indulnak majd a Cafe Sátorban.

A Budapest Ritmo október 13-tól 16-ig, csütörtöktől vasárnapig, tart majd a Müpában és a mellette felállított sátorban. Napijegyeket két-, illetve háromezer forintért lehet venni, a megnyitóra 3900 forint a legdrágább jegy, a háromnapos bérlet pedig hétezer forintba kerül. A Ritmo további programjairól a fesztivál honlapján lehet részletesen tájékozódni.

Ne maradjon le semmiről!