Új részletek derültek ki Bowie haláláról

2017.01.06. 09:59

Tavaly januárban 69 évesen elhunyt David Bowie, aki halála előtt nem sokkal kihozta azt a Blackstar című albumot, amit rengeteg zenei szaklapnál 2016 legjobbjaként szoktak emlegetni. Ahogy mindenki más, mi is úgy éreztük, hogy ez és a Lazarus klipje a zenész búcsúja a világtól és rajongóitól, azonban egy új dokumentumfilm szerint lehet más a helyzet.

A Guardian írja, hogy alig három hónappal halála előtt értesült Bowie először arról, hogy a rákja gyógyíthatatlan, és a híres kórházi ágyon forgatott klipje sem halálának és a búcsújának az illusztrációja. Johan Renck rendező szerint Bowie csak egy egyszerű performansz videót szeretett volna, és azért is téves a halálos ágyról szőtt elmélet, mert Bowie egy héttel azelőtt találta ki az ötletet, hogy megkapta volna a végleges orvosi diagnózist. Renck számára csak később derült ki, hogy Bowie aznap tudta meg, hogy hamarosan meg fog halni és abba hagyják a kezelését, amikor elkezdték forgatni a Lazarus klipjét.

Bowie csak a hozzá legközelebb állóknak beszélt a betegségéről, rengeteg olyan zenész is játszik a Blackstar albumon, akik a felvétel alatt nem is tudták, hogy milyen komoly a baj. A zenész ezt állítólag a korai éveit idéző kemény munkával próbálta enyhíteni, de azt még mindig nem tudja senki, hogy azután vagy azelőtt kezdett el dolgozni a Blackstaron, hogy tudomást szerzett a közelgő haláláról.

A David Bowie: The Last Five Years szombaton debütál a BBC 2-n, és Francis Whately rendező folytatja annak a korábbi dokumentumfilmnek a narratíváját, ami szintén a BBC-n debütált négy évvel ezelőtt, és a zenész legfontosabb éveit mutatta be 1971 és 1983 között. A BBC-nél egyébként is nagy Bowie-megemlékezést tartanak, a BBC 4 ritkán látott koncertfelvételeket halászott ki az archívumából, Martin Kemp külön műsort tart a Life on Marsból, a 6Music pedig hallgatói és tribute bulit tart a hallgatók kedvenc Bowie-számaiból.

Ne maradjon le semmiről!