MØ hátat fordít mindennek

videodiszko
2017.01.07. 09:17

Erősen indul az év: 2017 első napjaiban új videóval jelentkezett Sia, MØ, a Dirty Projectors és Jens Lekman, a Major Lazer az aleppói légicsapásokra emlékeztet, a tavalyi év egyik legjobb albumát jegyző Jenny Hval klipjében pedig egy anyaszült meztelen nő napját követhetjük végig. A Videódiszkóban ezúttal is az elmúlt hét legerősebb klipjeiből válogattunk.

Jens Lekman: What’s That Perfume That You Wear?

rendezte: Christopher Good

2012-ben megjelent szakítós lemeze, az I Know What Love Isn’t után a svéd Jens Lekman épp a napokban jelentette be legújabb lemezét. A bejelentéssel együtt egy új dal is napvilágot látott What’s That Perfume That You Wear? címmel, amelyhez a zenész egyik kedvenc lemezéről (Ralph MacDonald: The Path; 1978) kölcsönzött hangmintákat. A dalhoz klip is készült, amelynek rendezője, Christopher Good szerint egy zátonyra futott párkapcsolat nagyjából olyan, mint egy összetört váza, amit megpróbálhatunk ugyan a darabokból újra összerakni, de soha többé nem fogja már megtartani a beleöntött vizet. A videóban össze is törik ez meg az. (Lekman új albuma, a Life Will See You Now február 17-én fog megjelenni a Secretly Canadiannál.)

Jenny Hval: The Great Undressing (18+)

rendezte: Marie Kristiansen

A norvég Jenny Hval tavaly megjelent, Blood Bitch című lemezét egyenesen 2016 legjobb albumának választotta a FACTmag, de előkelő helyen szerepelt például az Independent, a Guardian, a Stereogum és a Consequence of Sound évzáró listáin, a Pitchfork pedig a húsz legjobb experimentális album közé válogatta be. Ezúttal a vámpírok, menstruáció és a hetvenes évek horrorfilmjei által ihletett album The Great Undressing című számához forgott videó, amelyben egy anyaszült meztelen nőt láthatunk mindennapi szituációkban, miközben szép lassan kirajzolódik, hogy mennyire magányos is valójában.

Dirty Projectors: Little Bubble

rendezte: David Longstreth & Adam Newport-Berra

Nagyon szép, nagyon látványos videó készült a Dirty Projectors új, Little Bubble című számához. David Longstreth projektje nagyjából öt éve nem adott ki albumot, a 2012-es Swing Lo Magellan óta nem jelent meg tőlük semmi, tavaly szeptemberben azonban egy új dallal jelentkeztek, és most itt ez a másik is, úgyhogy hamarosan valószínűleg történni fog valami. A klipet maga Longstreth rendezte (aki a zenekar 2012-es, Hi Custodian című rövidfilmjét is jegyzi) Adam Newport-Berra nevű társával.

Sia: Never Give Up

rendezte: Lior Molcho

Hamarosan Magyarországon is mozikba kerül az Oroszlán, amelynek főbb szerepeiben Dev Patel, Nicole Kidman és Rooney Mara látható. A megtörtént eseten alapuló filmben egy ötéves indiai kisfiú elveszik Kalkutta utcáin, elhagyja családját, majd sokkal messzebb, Ausztráliában talál magának nevelőszülőket, aztán 25 évvel később a fejébe veszi, hogy felkutatja az igazi családját. Az Oroszlánhoz az előző nyár során a Szigeten is fellépő Sia szolgáltatja a zenét (Greg Kurstin producerrel), a Never Give Up című számhoz pedig most lyric video is készült, ez azonban klipként is simán megállja a helyét.

Snakehips & MØ: Don't Leave

És ha már Sia kapcsán szóba kerültek a lyric videók, akkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy pénteken MØ és a Snakehips is jelentkezett egy ilyennel, igaz, jóval egyszerűbb koncepcióra épül, mint a Siáé: a dán énekesnőt egy aluljáróban áll, aztán megfordul és elsétál, de a célnak így is bőven megfelel.

Major Lazer & Showtek: Believer

rendezte: Christopher Louie

Bizonyára sokan képtelenek kiverni a fejükből az ötéves Omran Daknes fényképét, amelyen a szír kisfiút vérző fejjel lehetett látni egy mentőautóban egy aleppói légicsapás után. (Három nappal később a kisfiú bátyja, a tízéves Ali a kórházban vesztette életét.) Az augusztusi fotó rövid idő alatt bejárta a sajtót, a szíriai harcok jelképévé vált, és a XOXO-t rendező Christopher Louie-t is megihlette, aki aztán a Közel-Keleten egy helyi stábbal közösen forgatta le a Major Lazer és a Showtek közös számának klipjét. Egyszerre bájos és megható.

Ne maradjon le semmiről!