Elviszi a Gorillaz az idei Electronic Beats fesztivált

2017.06.16. 09:14

Alapjaiban újul meg a budapesti klubéletben az évtized eleje óta fontos szerepet betöltő Electronic Beats: a Telekom korábban minőségi előadókat felléptető zenei programja ugyan péntek este a Gorillazt elhozza Budapestre, de az idén már a nagy hazai fesztiválokat támogatja, utazó partykaravánt küld egyetemi napokra, és

idén ősszel biztosan nem lesz megtartva a megszokott Electronic Beats fesztivál sem.

Nem látni azt sem, megmaradhat-e a jövőben a program idehaza hiánypótló jellege.

A Deutsche Telekom 2000-ben indult, Electronic Beats című, nemzetközi zenei programja a honlapja szerint “a tartós kreativitásával és a stílusformáló tartalmával megtestesíti a digitális bennszülöttek és az early adopterek (ún. korai alkalmazók, azaz az újdonságokra leginkább nyitott, divatformáló réteg), 18 és 34 év közötti városi fiatalok avantgárd életstílusát”, és már legalább hat éve Magyarországon is jelen van.

Nálunk a márka 2011-ben kapott igazán lendületet, akkor tartották először a Millenáris teátrumban az Electronic Beats fesztivált, onnantól pedig évente megrendezték, és végig jellemző volt, hogy ezeken előremutató, máshogy nálunk nem látható elektronikus előadókat léptek fel Budapesten, ügyelve arra is, hogy ezen belül eklektikus legyen a program. Ez a jelen esetben azt jelentette, hogy befért a kínálatba James Blake vagy Bat For Lashes ugyanúgy, mint Nicolas Jaar, a Junior Boys, Apparat vagy a Hercules & Love Affair. Az utolsó két évben kétnaposra duzzadt a fesztivál, amely már több helyszínen folyt, kiállításokkal, filmvetítésekkel, workshopokkal és még sok egyéb, nem szigorúan zenei programmal.

Idén azonban egyértelmű irányváltás figyelhető meg az Electronic Beats működésében: megjelent a hagyományos fesztiválszponzorizáció, azaz az idei Volt fesztiválon lesz Telekom Electronic Beats színpad, olyan fellépőkkel, mint Hot X, Sterbinszky és Metzker Viki, akik egészen más zenei világot képviselnek, és más közönségréteget is céloznak meg, mint a korábbi Electronic Beats-fellépők.

Lesz továbbá Electronic Beats-nagyszínpad a Campus fesztiválon is, a legpopulárisabb fesztiválfellépőkkel, a Prodigytól Majkán át a Wellhellóig, illetve a Szigeten is, ahol az egykori Party Arénát szponzorálják, benne pedig Steve Aokival, Paul Van Dykkal, a Bassjackersszel és további dj-kkel.

Sőt, olyan eseményeket is behoztak az Electronic Beats égisze alá, mint a különböző egyetemi napok, melyeken egy roadshow keretében jelent meg “a Telekom Electronic Beats utazó partykaravánja”, amely vállaltan nem a minőségi programokra építi vonzerejét, hanem “a látványos, DJ-pultként is funkcionáló jeepből és egy keresztbe-kasul bejárható, meglepetésekkel teli építményből álló” bulihelyszínre, továbbá nyereményekkel és ajándékokkal csalogatta az érdeklődőket.

Igaz, az éves nagy Electronic Beats-esemény továbbra is nagy fogás, legalábbis a bejelentéskor annak tűnt, hiszen június 16-án a Gorillaz jön Budapestre, méghozzá a Várkert Bazárba. Később derült csak ki aztán, hogy ez amellett, hogy rendes koncert lesz, legalább annyira egy szponzorált esemény is, amelyre venni nem, csak nyerni lehet belépőket. (Szintén később derült ki, hogy lesz majd novemberben egy Gorillaz-koncert is a Budapest Sportarénában, de már nem az Electronic Beats szervezésében.) A Gorillazzal egyébként nemcsak erre a koncertre terjed ki az együttműködés, hanem videointerjút, önálló applikációt, és mindenféle egyéb exkluzív tartalmat is jelent.

A Gorillaz-projekt ráadásul egyszersmind azt is jelenti, hogy az idén elmarad a szokásos, őszi Electronic Beats-fesztivál, és hogy hosszabb távon mi lesz, az a Telekom kérdésünkre adott válaszából sem derült ki egyértelműen: “Idén a Gorillaz együttműködés áll a középpontban, ez azonban nem jelenti, hogy ne folytatnánk az Electronic Beats fesztiválokat. A tavalyihoz hasonló Telekom Electronic Beats fesztivált nem tervezünk idén ősszel, helyette Telekom Electronic Beats klubrendezvények vannak tervben különböző együttműködő partnerekkel” - válaszolta a Telekom, melyet az Electronic Beats látványos irányváltásáról is megkérdeztünk.

"Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy a zenei programot fenntartható módon alakítsuk, igazodva a változó helyzethez" - írta a cég, hozzátéve, hogy a nemzetközi stratégiájuk alapjaiban változott. "A fesztiválokhoz kapcsolódó eseményeket kibővítettük városi, a zenéhez és az életstílushoz kötődő rendezvényekkel is. A legnagyobb és legjelentősebb változás azonban a programok nemzetközivé tétele, valamint a helyi vállalatokkal folytatott együttműködés terén következett be" - folytatódik a Telekom válasza.

A cég szerint a Volt illetve a Sziget fesztiválokkal folytatott együttműködéseikkel is a programok sokrétűségét célozzák meg, "amivel a zene és az ahhoz kapcsolódó életstílus iránt érdeklődő, egyre fiatalabb közönség még szélesebb körét érhetjük el." Abban bíznak tehát, hogy a fesztiválokon elért rétegek a jövőben is az Electronic Beats márka követői maradnak. Ebben az új stratégiában a korábbihoz hasonló Electronic Beats fesztiválok és a Gorillazhoz hasonló együttműködések nemzetközileg egészítik ki a helyi programokat.

Ezek alapján tehát csak annyi biztos, hogy az idén elmarad a megszokott Electronic Beats fesztivál, és hogy innentől kezdve az egész brand kicsit mást fog jelenteni, amit eddig megszokhattunk. Azt csak remélni lehet, hogy az új stratégiában jut még hely a minőségi koncerteknek a jövőben is.

Ne maradjon le semmiről!