Hobo: Térdig gázolunk a szarban

2018.12.18. 09:59

"73 éves vagyok, 50 éve vagyok a pályán. Túl vagyok hatezer fellépésen. Dalaimat nem játssza a rádió, nem vagyok jelen a televízióban, és így is meg lehet csinálni. Anélkül, hogy az ember beálljon ide vagy oda" – jelentette ki a hvg.hu-nak adott interjújában Földes 'Hobo' László, aki nemrég Hé, Magyar Joe! címmel új darabbal és ahhoz kapcsolódó új duplalemezzel jelentkezett.

A kétszereplős darabot Vidnyánszky Attila rendezte, és abban a Nemzeti Színházban játsszák, amellyel a zenész tökéletesen meg van elégedve. "Hatodik éve ott vagyok, és azt látom, hogy szédületesen feljött és nagyon mély értékeket közvetít. Emellett eddig minden ötletemet megvalósíthattam, a Hé, Magyar Joe! szövegének cenzúrázása fel sem merült, minden szó úgy maradt, ahogy eredetileg megírtam" – mondta.

Hobo azonban a kultúrharcra is kitért az interjúban: "Térdig gázolunk a szarban. Én sehova nem tartozom. (...) Mindenféle harc folyik. Nem tudom, éppen ki van soron, lehet, hogy holnap én leszek a Soros. (...) Miért baj az, ha valaki nemzeti érzelmű, a másik meg liberális? Én nemzeti liberális vagyok, mert engem nem zavar, ha másnak más a világnézete."

Földes László szerint semmi baj azzal, ha valaki Wass Albertet olvas, ő azonban marad inkább József Attilánál, és – mint mondja – Tusványosra sem azért jár, mert Orbán szekerét tolná. Amikor egy vidéki művelődési ház igazgatója kijelentette neki, hogy amíg ő irányítja az intézményt, Koncz Zsuzsa nem léphet fel ott, állítása szerint csak annyit kérdezett:

"Már egy táncdalénekesnőtől is beszartok?"

Ám Hobo szerint nem csak ezzel van baj az országban. "Piszok rossz érzés, hogy az ember megír valamit, és az 20-40 év múlva is érvényes, mert a helyzet ugyanolyan szar, és ez a dolog megint aktuális." Ahogy az interjúból kiderül, az aggasztja a legjobban, hogy ennyien hagyják el az országot:

A fiatalok közül minden második el akar menni. Ez tragikus. És még az is jobb nekik, hogy nyugaton ők csak fehér migránsnak számítanak. Nem azért mennek el, mert nem szeretik József Attilát, vagy nem azért mennek oda, mert ott játszik a Rolling Stones vagy ott Shakespeare-t játszanak eredetiben. Hanem azért, mert itt valami baj van. Hogy törvényt hoznak a hajléktalanok ellen, hogy kórházak helyett stadionok épülnek. Miközben kifut a Vidi meg a Fradi a pályára, és az egyikben van két magyar, a másikban meg három.

A teljes interjút itt lehet olvasni.

Ne maradjon le semmiről!  • Hírek
  • Lakáshitel