18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szinte már gyerekpornó a Michael Jacksonról szóló botrányfilm

MV5BMjA1MDAwMDUxMl5BMl5BanBnXkFtZTgwMTgxMjUyNzM@. V1 SX1346 CR0,
2019.03.09. 22:01 Módosítva: 2019.03.09. 23:31

Év eleje óta lázban tartja a sajtót a Leaving Neverland című dokumentumfilm, amelyben újra elővették Michael Jackson vélt vagy valós pedofil ügyeit. A filmet először csak a Sundance Fesztiválon vetítették le egy moziteremnyi embernek, de már ez is elég volt ahhoz, hogy újra mindenki azzal foglalkozzon, hogy a 20. század egyik legnagyobb popsztárja a magánéletben gyerekmolesztáló pedofil lehetett. A Leaving Neverland március 8-tól Magyarországon is elérhető az HBO GO-n, de a kétrészes, négyórás dokumentumfilmet csak a nagyon erős gyomrúaknak, illetve azoknak ajánljuk, akik vakon hisznek Jackson ártatlanságában.

Az első vetítés után volt olyan filmkritikus, aki a doku első fele után azt írta, hogy

még csak a felénél járok a négyórás dokumentumfilmnek, de már most 400-szor kell lezuhanyoznom ahhoz, hogy újra tisztának érezhessem magam.

És a kritikus egyáltalán nem túlzott, ugyanis a Leaving Neverland gyakorlatilag egy visszaemlékezésekkel és archív felvételekkel elmesélt szerelmi történet több kisgyerek és Michael Jackson között, amiben néha a két főszereplő olyan részletességgel taglalja, hogy milyen szexuális kapcsolatuk volt az énekessel alig 8-10-12 évesen, hogy az gyakorlatilag felér a gyermekpornográfiával. Nekünk nem is sikerült egyszerre megnézni mind a négy órát, mert tényleg kikészítik az embert a két áldozat, Jimmy Safechuck és Wade Robson vallomásai.

Michael Jackson az isten

Mindkét áldozat történetében az a hasonlóság, hogy az énekes még kisgyerekként ismerkedett meg velük, ők pedig már akkor óriási rajongói voltak a popsztárnak. Jackson szerette magát gyerekekkel körülvenni, a gyerekek pedig szabályosan istenként néztek rá, a világ legnagyobb popsztárjára, aki a furcsa külsejével, gyermeteg hangjával, feltűnő ruháival és földöntúli tánctehetségével sokkal többnek tűnhetett nekik, mint egy szimpla előadóművész.

Ráadásul Jackson nemcsak a gyerekeket varázsolta el, hanem a családjaikat is. Az egész dokumentumfilm alatt az ember azt kérdezgeti magától, hogy normális szülő hogyan engedheti, hogy egy meglett felnőtt ember hónapokon át hívogassa a 10 éves fiukat, együtt aludjanak, elvigye magával utazgatni vagy a saját telkére. A filmben a két fiú szülei be is vallják, hogy az énekest a saját gyermekükként szerették, teljesen el voltak ájulva tőle, és csak évtizedekkel később kezdett leesni nekik, hogy az istenített sztár csak azért olyan kedves a családjukkal, azért járkál át vacsorázni, vagy viszi az egész famíliát turnéra, hogy így tölthessen minél több időt a gyerekükkel.

A film sok kérdés közül arra nagyjából választ is tud adni, hogy Jackson miért tudott hosszú éveken át fajtalankodni a gyerekekkel a szülők asszisztálása mellett. Jackson a maga idejében tényleg akkora sztár volt, hogy közvetlenségével, vagyonával és a hírnevével gyakorlatilag az ujjai köré csavart mindenkit a kisfiúk családjából, hol véget nem érő shoppingolással, hol egy ház megvásárlásával, hol csak azzal, hogy ő Michael Jackson. Egészen hihetetlen, de a szülők végig abban a hitben éltek, hogy az énekes a legjobb ember a világon, aki egyszerűen csak szeret gondoskodni a tehetséges gyermekükről, és ez a rajongás elködösítette a józan ítélőképességüket. De nemcsak ők hunytak szemet akarva vagy akaratlanul, hanem mindenki a popsztár környezetében.

A gusztustalan részletek

Tényleg nagyon nehéz indulatok nélkül értekezni a dokuról, hiszen Safechuck és Robson olyanokat állít többek között, hogy

  • Jacko neverlandi birtokán a Jackson hálószobájába vezető folyosón az ajtókat csengőkkel látták el, hogy már messziről tudni lehessen, ha jön valaki.
  • Az énekes egyszer elvette feleségül az egyik kisgyereket. Safechuck imádta az ékszereket, ezért egyik alkalommal Jackson vett neki egy jegygyűrűt, majd a hálószobájában eljátszották, hogy összeházasodtak. Az ékszert a férfi meg is mutatja a kamerának.
  • A gyerekek családjai rendszeresen együtt utaztak Jacksonnal, azonban arra lettek figyelmesek, hogy időről időre egyre messzebb foglaltak nekik szállást az énekestől és a fiúktól.
  • A két fiúval többször is elgyakorolták, hogy mit tegyenek, ha esetleg valaki rájuk nyit.
  • Robsonnak azt mondta, hogy őket isten teremtette egymásnak, miközben gyakran a saját veszekedő szülei ellen uszította őt.
  • Az énekes az orális és anális közösülés mellett gyakran mutogatott heteroszexuális pornót a gyerekeknek.
  • Robson mindössze 14 éves volt, amikor Jackson megpróbált vele análisan közösülni, majd pánikolva hívta fel a tinédzsert, hogy menjen haza, és hozza el az összevérzett alsónadrágját.
  • Később – a már tiniként sikeres tánckoreográfussá váló Robsont – az énekes többször is kereste telefonon, és a nőkkel való szexuális kapcsolatairól is faggatta.

És ezek csak a kevésbé durva részek, a filmben ugyanis olyan részletességgel meséli el a két áldozat az összes szexuális élményét Jacksonnal, hogy attól még a legkeményebb embernek is kifordul a gyomra. Konkrétan egyes részletek már-már gyerekpornóként hatnak, ahogy a két férfi elmeséli, és ezért is annyira sokkoló az egész, hogy ne lehessen megszakítás nélkül végignézni.

Az elmondások alapján beigazolódni látszik az a teória is, miszerint Jacksontól elvették a gyerekkorát, és ezt felnőttként próbálta meg pótolni. A Jackson 5 miatt az énekes már 6 (!) évesen bekerült a popbizniszbe a sokszor erőszakos, agresszív, gyerekeit bántalmazó apjuk nyomására, és egész egyszerűen kimaradtak neki azok a lépcsők, amelyeken minden átlagos gyerek átesik. Talán ezért alakulhatott ki benne a bizarr vonzódás a gyerekek társasága iránt, amiből az áldozatok elmondása szerint először baráti, majd romantikus, végül szexuális kapcsolat lett, mindkettőjük esetében éveken át.

Miért pont most?

A botrány kirobbanása után mi is külön cikkben foglalkoztunk azzal, hogy James Safechuck és Wade Robson hitelességét illetően elég nagy kérdőjelek vannak sok helyen, erről ebben a cikkben lehet részletesen tájékozódni.

Az ugyanis joggal merül fel az emberekben, hogy ha igaz, amit a két férfi állít, akkor miért tanúskodtak a Jackson elleni gyerekmolesztálási perben az énekes javára? Miért állt ki éveken át a két férfi az énekes mellett? És nem az egykori szenvedés aprópénzre váltása-e, hogy a dokumentumfilm után nem sokkal Robson már pénzgyűjtést kezdett el szervezni saját családi alapítványának?

Saját elmondásuk szerint csak később, már családapaként kezdtek ráeszmélni arra, hogy mi is volt ez az egész Michael Jacksonnal, és miért védték a férfit éveken át. Safechuckkal például Jacko ezerszer elpróbáltatta, hogyan tanúskodjon majd mellette az 1993-as gyerekmolesztálási perben, de azzal is rémisztgette a vele 7 éves kora óta kapcsolatban álló énekes, hogy ha lebuknak a szexuális kapcsolattal mások előtt, akkor mindketten egy életre rács mögé kerülnek. 

2005-ben aztán újra gyerekmolesztálással vádolták meg Jacksont, és Safechuck idegösszeomlást kapott, amikor előtörtek belőle a korábbi emlékek. Az énekes Robsont és Safechuckot is kérte, hogy jöjjenek ismét tanúskodni mellette, de utóbbi erre 2005-ben már nem volt hajlandó, és gonosznak nevezte Jacksont, aki erre az ügyvédeivel kezdett el fenyegetőzni. Robson sem akart már felnőttként Jackson mellett tanúskodni, és ő volt az is, aki a filmben elmondta, hogy az énekes csak azért házasodott össze egy évvel az 1993-as gyerekmolesztálási pere után Elvis Presley lányával, hogy elterelje magukról a gyanút.


Valószínűleg a teljes igazságot sosem tudjuk meg

Miközben a Leaving Neverland papíron egy bombasztikus sztori a 20. század egyik legnagyobb popsztárjáról, aminek hatására a világ minden táján rádiók kezdték el beszüntetni a zenész számainak játszását, 

még négy óra narrált, kvázi gyerekpornó után sem tudja az ember teljesen őszintén azt mondani, hogy igen, Michael Jackson egy beteges, pedofil állat volt.

Egyrészről Safechuck, Robson és a családtagjaik hitelessége jóval a dokumentumfilm előtt is többször megkérdőjelezhetővé vált a korábbi cikkünkben részletezett okok miatt, illetve még a saját szüleik is bevallják a filmben, hogy az énekes sokszor anyagi javakkal is lekenyerezte őket, ha arról volt szó, nem mintha ez kizárná az énekes bűnösségét, sőt. Másrészről képtelenség elvonatkoztatni attól, hogy Robson karrierje teljesen szétesett a film előtti 1-2 évben, és nemrég még Jackson-tematikájú cirkuszi műsort akart csinálni, hogy most meg arról valljon iszonyatos részletességgel, hogyan voltak kisgyerekként szeretők Jacksonnal. Ráadásul valahogyan mindkét férfi némileg hatásvadász módon adja elő a saját történetét, és a film vége már nem is Jacksonról, hanem az ő későbbi életükről szól. 

Viszont közben az is felmerül az emberben, hogy ilyen részletességgel egész egyszerűen nem lehet két embernek is csak úgy kitalálni, hogy egy felnőtt férfi molesztálta őket gyerekkorukban. Ha valaki szerint Robson és Safechuck csak a hírnév és a pénz miatt csinálják az egészet, akkor tényleg hallgassa végig őket, ahogy egészen részletesen leírják minden közös emléküket az énekessel, legyen szó az első közös találkozásról, az első együtt töltött éjszakáról, vagy arról, amikor mindenhol pornót nézetett velük. Különösen az a rész megrázó, amikor az embernek leesik, hogy ez a két férfi gyakorlatilag szerelmes volt gyerekként Michael Jacksonba, aki ezt kihasználta, majd szimplán eldobta őket, mint rocksztár a groupie-t az öltözőben 10 perc után. Csak itt Macauley Culkinra vagy éppen Corey Feldmanre cserélték őket, akik meg máig vallják, hogy velük Jackson sosem erőszakoskodott, és el sem tudnak róla ilyet képzelni.

Itt jön képbe az is, hogy lehetett Jackson bármekkora jótét lélek, azért mégsem teljesen normális, ha egy felnőtt ember állandóan gyerekekkel veszi körül magát, akiket külön elkér a szüleiktől, a kezüket fogja publikusan, és a telkéből Disneylandet csinál. Az énekes a műtétei, kifehéredő bőre, furcsa beszéde miatt egyébként is űrlényként hatott az átlagemberek között, éppen ezért annyira nem is nehéz elhinni róla, hogy a sanyarú gyerekkora, korai sztárrá válása és szociális izolációja miatt súlyos aberrációja alakult ki, hacsak nem volt neki ilyen alapból.

De akkor meg ott van több FBI-razzia, évtizedeken át tartó nyomozások, rengeteg szemtanú, amik alapján 2019 januárjáig csak rosszindulatú pletykaként kezelte a többség a sztár vélt pedofíliáját. Éppen ezért még a Leaving Neverland sem egy olyan alkotás, ami alapján egyértelműen ki lehetne jelenteni, hogy Jackson gyerekeket molesztált éveken át. Ha csak a negyede igaz annak, amit ez a két férfi rezzenéstelen arccal állít, az borzasztó, és komolyan el kell gondolkozni azon, hogy vajon kik segítettek abban, hogy ezek a részleteket sose derüljenek ki. De közben ott van az emberben az az érzés is, hogy hiába a sok közös fotó, videó, emlék és telefonhívás, kézzel fogható bizonyíték még mindig nincs Jackson pedofíliájára, kizárólag ennek a két embernek a vallomása.

Így különösen érdekes, hogy mi lesz abból, hogy a film rendezője már a folytatásra készül, méghozzá új áldozatokkal. Akkor lehet már az is kevés lesz, ha Londonban minden buszra hirdetést vesznek a fanatikus rajongók és a sztár családja, hogy hazugságnak állítsák be az HBO dokumentumfilmjét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport