Demeter Szilárd ír könyvet Little G. Weevil életéről

2019.05.20. 11:56

A jövő évi Könyvhétre életrajzi regény készül Little G. Weevil (azaz Szűcs Gábor) magyar származású, de az Egyesült Államokban élő blues-zenészről, amelynek szerzője Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója lesz, derült ki egy hétfői közleményből.

"Igaz történetet mesélünk el, ami nem egy híres névről, hanem egy emberről szól, aki tűzön-vízen próbálja megvalósítani lehetetlennek tűnő álmát. Kevesen hinnék el, miken mentem keresztül, ezért gondoltam úgy, hogy dokumentálnom kellene az életem" – mondta Little G. a könyvről.

A könyv ötlete négy éve pattant ki a zenész fejéből, azóta keresett hozzá szerzőt, aki az írás mellett a blueshoz is kötődik. Végül egy atlantai, székely származású ismerőse ajánlotta neki Demeter Szilárdot, a PIM székelyudvarhelyi születésű főigazgatóját.

A zenészként és íróként is jegyzett Demeter Szilárd először azt ígérte meg a zenésznek, hogy segít neki megtalálni a megfelelő szerzőt a könyvhöz, majd két hét gondolkodási idő után úgy döntött, hogy inkább magára vállalja a feladatot.

Hogy miért? Mert G. története példaértékű lehet. Másrészt, mert szeretem a bluest. Harmadrészt, mert eddig mindig öncélúan írtam szépirodalmat, szórakoztat az írás, de sok tétje számomra nem volt: ha kiadták, kiadták, ha nem, nem. Ez a könyv viszont piacra készül, tehát alkalmazott irodalom, ha lehet ilyent mondani. Ez már olyan kihívás, ami érdekessé teszi

– indokolta a döntést Demeter, aki azután került a PIM élére, hogy a korábbi igazgatót, Prőhle Gergelyt az írók hangos tiltakozása ellenére tavaly menesztették. A Századvégből és az egykori kormánylapból, a Magyar Időkből is ismert Demeter Szilárddal a hónap első felében közöltünk interjút az Indexen annak kapcsán, hogy a múzeumot a kormány irodalmi erőközponttá fejlesztené.

A közlemény szerint az életrajzi regény munkálatai a jövő hónapban kezdődnek el, a mű a jövő évi Könyvhétre jelenik meg, sőt, a sztori alapján a tervek szerint filmforgatókönyv is készül.

Little G. Weevil pályáról és zenéjéről többször is cikkeztünk már az Indexen, a vele készült legutóbbi interjúnk három éve jelent meg, 2013-ban pedig kétrészes kisfilmet készítettünk róla, amelynek részeit közvetlenül a cikkünk alatt lehet megnézni:

Első rész:

A magyar, aki lenyomta Amerikát

Második rész:

Egyszer csak azt mondták: megnyerted!

Ne maradjon le semmiről!  • Tippek
  • Hírek