Kekszről és a funkról beszélgettek a Qualitons tagjai Kevin Cole-lal a KEXP-n

2019.07.07. 12:36 Módosítva: 2019.07.07. 13:26

Magyar zenekarként a Qualitonsnak volt először lehetősége az 1972 óta működő, Amerika – és talán a világ – legnépszerűbb alternatív zenei rádiójának számító KEXP stúdiójában részt venni egy session felvételen. 

A márciusi KEXP-szereplés teljes felvétele most került ki a Youtube-ra, a műsorban négy számot nyomtak le, elsőként a Zöld sárga című népdalfeldolgozást, 

szóval végre bizonyítható, hogy két magyar szó biztosan elhangzott a KEXP stúdiójában. 

Egy kicsit szóba került a dalt először feldolgozó Kex zenekar, valamint a magyar keksz szó hasonlósága a rádió nevéhez, később arról is ejtettek néhány szót, hogy a bakelitreneszánsz milyen hatással van az albumok struktúrájára. A házigazda Kevin Cole elmesélte, hogy 3 éve hallotta először a magyar zenekart egy szlovén fesztiválon. Bár régebben felléptek a South by Southwest zenei fesztiválon, idén erre nem került sor, szóval a srácok csak a KEXP kedvéért repültek Seattle-be. 

Cole-t érdekelték a banda dzsesszes gyökerei, valamint, hogy hogyan alakult át a Qualitons hangzása az évek folyamán. Bár a KEXP-ben jellemzően nem szokás a bandák neveiről beszélni, de a beszélgetésben röviden kitértek a magyar Qualiton kiadóra, és a hazai funk zene helyzetére az elmúlt évtizedekben.