Monteverdi a zeneszerző, vagy Fischer Iván?

DSC 6338
2019.09.20. 16:06 Módosítva: 2019.09.20. 16:06

Ma este 19.45-től különleges előadást közvetítünk az Indexen a Művészetek Palotájából. Különleges, mert a lassan két éve indult komolyzenei közvetítés-sorozatunkban most először nem szimfonikus zene, hanem egy opera van műsoron. És különleges azért is, mert Claudio Monteverdi korabarokk művét, a L'Orfeót (Orpheusz) a mintegy 400 évvel ezelőtti bemutatója óta senki sem láthatta az eredeti, vad befejezéssel.

Abban ugyanis a szerelme, Euridiké elvesztése miatt a nőkről és világi hívságokról lemondó, vigasztalan lantost, Orpheuszt nem Apollón viszi az Olümposzra, hanem részeg bacchánsnők tépik szét. Az előadásról Fischer azt mondta, hogy szerinte katartikusabb az eredeti, mitikus verzió, mint a valószínűleg a mecénás mantovai herceg óhajára született, kissé szépelgő átirat.

Az Orpheusz eredeti befejezésének zenéje fent sem maradt, azt az operát műsorára tűző Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) vezetője és dirigense, Fischer Iván komponálta újra, aki az előadást beharangozó cikkünkhöz azt nyilatkozta, abban bízik, hogy nem lesz hallható, meddig szól Monteverdi és mikortól Fischer. Úgyhogy ha érdeklik a zenei különlegességek, hegyezze a fülét, és próbálja megtippelni, hogy a darab vége, a bacchanália előtt hol kezdődik az a rész, amit nem 1604-ben, hanem 2019-ben írtak.

A Fischer-féle Orpheuszt, amit a BFZ a Müpával közös Európai hidak fesztivál keretében mutat be, pár nap múlva már a vicenzai fesztivál közönsége láthatja. Nem biztos, hogy az előadás valaha színpadra kerül még Magyarországon. Az operát az Index Facebook-oldalán is közvetítjük, a szerdai beharangozó cikk szerzője, Fazekas Gergely zenetörténész élő szöveges kommentárjaival.

A koncertközvetítésre vonatkozó megállapodás értelmében a felvételt bizonyos idő töröltük, ezért ebben a cikkben sem található már meg.

(Borítókép: Fischer Iván a La favola d'Orfeo - BFZ, főpróbáján. Fotó: Bődey János / Index)