Több tízezren búcsúztatták Karel Gott énekest Prágában

2019.10.12. 15:32

Állami tiszteletadással búcsúzott Csehország szombaton Karel Gott énekestől, a cseh könnyűzene október 1-jén meghalt leghíresebb személyiségétől. Karel Gott 80 éves korában akut leukémia következtében halt meg. A temetése napján, szombaton Csehországban országszerte félárbocra engedték a nemzeti lobogókat, és kitűzték a fekete lobogót a hivatalokra, középületekre.

Az énekes hivatalos búcsúztatását a prágai vár Szent Vitus-székesegyházában rendezték meg. A gyászmisét, amelyen csak a család által meghívottak vehettek részt, Dominik Duka prágai érsek, bíboros, a cseh katolikus egyház feje mutatta be, írja az MTI. A nagyközönség pénteken vehetett búcsút Karel Gottól. A prágai Zofín-palotában a nap folyamán mintegy 49 ezer ember hajtott fejet az énekes ravatala előtt.

Karel Gott fehér rózsákkal borított koporsója szombaton a Szent Vitus-székesegyház főhajójában az oltár előtt volt felravatalozva. A koporsónál az énekes nagyméretű fényképe volt látható, mellette pedig a cseh hadsereg katonái álltak díszőrséget.

Jirina Bohdalová neves cseh színésznő búcsúbeszédében Karel Gott "Istentől származó páratlan tehetségét", rendkívüli szorgalmát emelte ki, szerinte az énekes dalai életkedvet adnak az embereknek. Dominik Duka elmondta, hogy Karel Gott olyan értékeket vallott magáénak, amelyek szebbé és gazdagabbá teszik az emberi életet.

A gyászszertartás végén a hradzsini díszőrség katonái kivitték a koporsót a székesegyház elé és feltették a halottaskocsira, amely a várudvarokon összegyűlt rajongók hatalmas tapsa közepette elhagyta a Hradzsint. Prágai lapértesülések szerint Karel Gott testét a motoli krematóriumba vitték, ahol a családtagok, a legközelebbi hozzátartozók vesznek búcsút tőle. Továbbra sem ismert, hol lesz a sztár végső nyughelye.

Az énekes családján és hozzátartozóin kívül a gyászszertartáson megjelentek a legfelsőbb cseh politikai vezetők Milos Zeman államfővel és Andrej Babis kormányfővel az élen, valamint a cseh kulturális és társadalmi élet ismert egyéniségei. Szlovákiát hivatalosan Peter Pellegrini kormányfő és Andrej Danko, a parlament elnöke képviselte, Zuzana Caputová államfő pedig koszorút küldött a templomba.

A gyászszertartást a cseh közszolgálati és a legnagyobb kereskedelmi televíziók élőben közvetítették, több ezer érdeklődő pedig a várudvarokon felállított nagyméretű képernyőkön követhette figyelemmel a misét. A cseh közszolgálati rádió és televízió, valamint a legnagyobb kereskedelmi adók, a Nova és a Prima televíziók pénteken és szombaton szinte csak Karel Gottal foglalkozó műsorokat sugároztak.

A cseh kormány eredetileg úgy döntött, hogy állami temetést rendez Karel Gottnak. Miután kiderült, hogy ez a jogszabályok szerint nem lehetséges, és az énekes családja sem fogadta el, a vonatkozó kormánydöntést állami tiszteletadással járó temetésre változtatták. Milos Zeman államfő közölte: a legmagasabb cseh kitüntetést, a Fehér Oroszlán érdemrendet adományozza Karel Gottnak. Ezt a jövő év október 28-én, Csehszlovákia megalakulásának évfordulóján, Csehország nemzeti ünnepén fogják átadni az énekes özvegyének, Ivana Gottovának.

A prágai polgármesteri hivatal pedig bejelentette, hogy utcát, teret vagy metróállomást kíván elnevezni Gottról. A beérkező javaslatokat a hivatal három hónapon belül kiértékeli, és az önkormányzati képviselő-testület elé terjeszti döntéshozatalra.

Karel Gott volt a leghíresebb cseh popénekes, 60 éves pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, countryt, sanzont és lírai tánczenét. Több mint 50 millió albumot adott el. A statisztikák szerint mintegy 1700 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja, például a Maja, a méhecske című híres német rajzfilmben. Zenekritikusok és statisztikák szerint ez az 1975-ös gyermekdal Karel Gott legnépszerűbb és a nagyvilágban leginkább ismert műve.