Meghalt Gershon Kingsley, az elektronikus zene egyik úttörője

gershon
2019.12.13. 20:12 Módosítva: 2019.12.13. 23:13

Családja a Facebookon jelentette be, hogy 97 éves korában meghalt az elektronikus zene egyik legnagyobb hatású úttörője, Gershon Kingsley

Kingsley 1922. október 28-án, Bochumban született Götz Gustav Ksinski néven. 15 évesen, 1938-ban hagyta el Németországot, hogy csatlakozzon egy kibuchoz, ahol megtanult zongorázni. Miközben a Haganah paramilitáris szervezet tagja volt, rendszeresen zongorázott Tel-Aviv és Jeruzsálem klubjaiban különböző jazz kombók tagjaként, illetve Jeruzsálemben egy konzervatóriumban képezte magát tovább.   

A családja eközben Kubába szökött a náci Németországból, majd letelepedtek az Egyesült Államok területén, miután megkapták az ehhez szükséges papírokat. Kingsley itt találkozott velük 8 év után. 

A zenész első sikereit a három éve elhunyt Jean-Jacques Perrey-vel közös Perrey and Kingsley duóval aratta, de két lemez után elváltak útjaik.

A duó The In Sound From Way Out című albuma sokaknak onnan lehet ismerős, hogy a Beastie Boys is használta a lemez címét és arculatát egyik saját lemezükhöz a kiadó engedélyével. Ellenben a Smash Mouth listavezető slágere, a Walkin’ On The Sun című szám egy pofátlan Perrey and Kingsley-nyúlás: a zenekar a Swan's Splashdown nyitótémáját reciklálta anélkül, hogy arra bármilyen engedélyt kértek volna. 

Kingsley legismertebb műve az 1969-es Popcorn című szám, amit a fél világ feldolgozott, elsőként a Hot Butter, de játszotta Jean Michel Jarre és Aphex Twin is. 

Kingsley a Moog szintetizátorok egyik legnagyobb ismerője és virtuóza volt. Az önmagát a Szaturnusz szülöttjének valló jazzmágus, Sun Ra is az ő stúdiójában kísérletezett először szintetizátorokon, amiből az egyik legkiemelkedőbb lemeze, a My Brother The Wind született. Sun Rára a későbbiek folyamán is nagy hatással volt a Kingsley stúdiójában eltöltött idő, ő volt az első jazz-zenész, aki a Moog szintetizátorokat jazz környezetben használta a műfaj határait feszegetve, és gyakran túl is lépve. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport