Kissé nyomasztó ősi tánc egy erdő közepén

2020.01.24. 15:55

Megjelent a Platon Karataev Wolf Throats című számának a klipje: benne sok – többnyire – fehér ruhás ember lépked jól megkoreografálva, kört alkotva, majd azt összeszűkítve.

A Platon Karataev egy magyar indie folk zenekar, akikről már írtunk 2017-ben, amikor továbbjutottak az Index dalversenyén, illetve nálunk volt például tavaly az új albumuk egyik számának, az ifj. Vidnyánszky Attila szereplésével készült Oceannak is a premierje. A Wolf Throats a harmadik single a zenekar idén megjelenő, Atoms című nagylemezéről. A számról a zenekar énekes-gitárosa, Balla Gergely azt mondta

A dalnak van számomra egy nagyon archaikus, ősi lüktetése, amikor kijött belőlem, nem is tudtam, honnan érkezik, talán a kollektív tudattalan valamilyen rejtett zugából. Sokáig csak instrumentálisan játszottuk élőben, amolyan intro dalként, aztán készült hozzá szöveg is, amit hárman éneklünk, így itt nincsen főének és háttérvokál, hanem egybefolyik az egész.

 A Wolf Throats-hoz most elkészült videóklip hangulata a zenéhez hasonlóan ősi, nem véletlen játszódik az egész klip egy erdőben:

A klipet Dobos Emőke készítette, aki benne lévő tánc erejéről azt mondta:

Számomra a dalhoz köthető legfontosabb fogalom az ősi erő. Erre és e köré próbáltam mindent felépíteni. Mivel nekem a tánc egy ugyanolyan többdimenziós, zsigerből értelmezhető nyelv, mint a zene, mindenképpen ezáltal szerettem volna megközelíteni a dalt. Egyszerű, népi, ősi motívumokkal dolgoztam, és igyekeztem mindent úgy kombinálni, hogy előidézze/kiegészítse azt az elemi erőt, ami a számban is erősen érzékelhető.

Az Atoms című nagylemez bemutatója május 8-án lesz az A38 Hajón, a már sold out esemény itt érhető el.