Világsztárok nélküli fesztiválszezont szorgalmaz a kormány

2020.04.10. 19:20

Ha lesz is idén fesztiválszezon, az jelentősen más lesz majd, mint amilyet a hazai közönség megszokhatott, mondta el Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a szervezet honlapján pénteken közzétett podcastben.

"Azt gondolom, nyugodtan kijelenthetjük, hogy magyarországi nyári fesztiválra neves külföldi előadó nem fog eljönni" – jelentette ki Guller, majd kifejtette: folyamatosan zajlik az egyeztetés a fesztiválok szervezőivel, erős bizonytalanság érezhető az amerikai és az európai előadók menedzsmentjeiben is.

Guller Zoltán elmondta: a Magyar Turisztikai Ügynökség a magyar fesztiválok szervezőit arra szeretné ösztönözni, ha azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi, világsztárok nélkül, döntően hazai zenészekkel és művészekkel rendezzék meg az eseményeket.

Ehhez a korábbi fesztiváltámogatások sokszorosát tervezi kiosztani az MTÜ.

Guller szerint az intézkedés nemcsak a turizmusélénkítés szempontjából fontos, hanem a hetek, hónapok óta fellépések nélkül maradt művészek számára is hatalmas segítség.

Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, a magyar kormány minden támogatást meg fog adni azoknak a nyári fesztiváloknak, amelyek, azt gondolom, alapvetően magyar művészeket fognak felvonultatni

– mondta Guller, aki azonban azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a járványhelyzet miatt egyáltalán nem lesznek idén fesztiválok.

Guller Zoltán az interjúban elárulta: a Magyar Fesztiválszövetség tagjait arra kérte, hogy próbálják meg világsztárok nélküli, magyar előadókat felvonultató nyári rendezvényekben gondolkodva nem lemondani a eseményeket, ugyanakkor számoljanak az átütemezés lehetőségével is.

Valószínűleg Guller is érezte, hogy a fenti javaslat a jelentős részben külföldi fellépőkre és vendégekre szakosodott Sziget esetében nem biztos, hogy kivitelezhető, ezért arra a kérdésre, hogy lesz-e idén Sziget fesztivál, úgy válaszolt: "Jó kérdés – nem tudjuk, hogy lesz-e vagy nem. Én azt gondolom, hogy olyan típusú Sziget fesztivál, mint amilyen tavaly volt, valószínűleg nem lesz."

A nyári magyar fesztiválszezon lehetőségeiről ebben a cikkünkben írtunk.