Újra lehet 500 fősnél kisebb koncerteket tartani

SZA 9142
2020.06.18. 09:04

Ahogy arról beszámoltunk, szerda éjjel megjelent a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló kormányrendelet, amelyben sok egyéb intézkedés mellett szó van a „zenés, táncos rendezvényekről” is. A rendelet azt írja:

A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma (beleértve az ott foglalkoztatott személyeket) egy időben nem haladja meg az 500 főt.

A korlátozások enyhítésével korábban még csak azt engedélyezték, hogy vendéglátóhelyeken szóljon élő zene, a kisebb koncertek engedélyezése a zeneipart érintő jelenlegi legsúlyosabb korlátozást szünteti meg részben.

A rendelet az 500 fősnél kisebb rendezvényekről szól; a nagyobbakkal kapcsolatban a kormány korábban azt mondta, augusztus 15-e előtt nem tartható ilyen. Így a nagy nyári fesztiválok közül a legnagyobbakat – például a Szigetet és a Voltot – lefújták, de több kisebb fesztivált (EFOTT, Orfű, SZIN) továbbra is terveznek megtartani, mindet augusztus utolsó hétvégéje körül.

A június 18-i kormányinfón elhangzott:

a kormány a jelenlegi tervek szerint csak augusztus 15-éig tartaná fenn az 500 főnél nagyobb rendezvényekre vonatkozó tiltást,

azaz amennyiben nem változik a járványhelyzet és azzal együtt a kormány álláspontja, augusztus második felében valóban megtarthatóak lesznek a fesztiválok és a nagyobb koncertek is. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erről azt mondta: időről időre újra megvizsgálják a lehetőségeket, és csak addig tartják fent a szabályt, ameddig indokolt.

(Borítókép: Koncert a Duna partján Budapesten 2019. augusztus 6-án. Fotó: Szilágyi Anna / Index)