Az elmaradt fesztiválok fellépői tarthatnak raktárkoncerteket

2020.08.11. 09:52

40-50 helyett százra emelték azoknak a fesztiválzenekaroknak a listáját, amelyek részesülhetnek a kormány 5,3 milliárd forintos segélycsomagjából, miután bejelentették, hogy augusztus 15. után sem engedélyezik az 500 fősnél nagyobb rendezvények megtartását, azaz elmarad minden fesztivál a nyáron. A listáról Lobenwein Norbert árult el pár részletet a Facebook-oldalán.

Lobenweint arra kérte fel a kormány, hogy állítson össze a segélycsomag három szegmense – élő legendák, népzene, fesztiválzenekarok – közül az utóbbiból egy listát, mely zenekarok kapjanak támogatást. Lobenwein azt írja: kollégáival együtt azt akarták, hogy ne személyes ízlés alapján álljon össze a lista, így bekérték 13 idei elmaradó fesztivál tervezett fellépőlistáját, és „a lista tetejére került az, akit tíz fesztivál hívott volna meg (egy volt ilyen), az aljára pedig az, akiket csak egy fesztivál. A 100-as listába mindenki belefért, akit 2-nél több fesztiválon láthattunk volna idén.” A kormány elfogadta a javaslatot.

A fesztiválok körében legnépszerűbb, 10 elmaradó fellépéssel büszkélkedő zenekar az Esti Kornél, így ők kerültek a lista tetejére.

A Blikk emellett azt írja: az „élő legendák” listájának összeállításáért Rózsa István pop-rockzenei menedzser felel, a népzenei lista összeállításával népzenészek esetén Pál Istvánt Liszt Ferenc-díjas magyar népzenészt, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjét bízták meg.

A raktárkoncertekről itt írtunk:

A zeneipar tragikus helyzetéről pedig itt: