Siketek és nagyothallók is élvezhetik az új Metallica-albumot

2023.04.18. 06:33

Megérkezett a Metallica új albuma, ami a 72 Seasons címet kapta. Az Index is meghallgatta a 12 számos albumot, amiről azt írtuk, hogy az 1991-es Black Album óta ez lett a legjobb Metallica-lemez. Viszont mi van azokkal, akik hallássérültek, és nem élvezhetik a melódiákat?

A legutóbbi Super Bowl Halftime Show-ját, ahol az állapotos Rihanna lépett fel, nemcsak élőben közvetítették, de megfűszerezték egy hihetetlenül tehetséges jeltolmáccsal is. Justina Miles performansza akkorát szólt, hogy szinte új műfajt teremtett. Nem csupán jelelte a dalszövegeket, hanem láthatóvá tette az ütemeket is, így minden halló és hallássérült egyszerre tudott egy hatalmasat bulizni a várandós énekesnő előadásán.

Hihetetlen beleélésével önkéntelenül is felhívta a figyelmet egy nyelvi kisebbségre, és azt is megmutatta, hogy a siketeknek és nagyothallóknak egyaránt igényük van arra, hogy megértsék és élvezni tudják a zenét.

Azt persze nem lehet tudni, hogy Justina Miles magával ragadó performansza – ami akarva, akaratlanul is érzékenyítette a halló közösséget – ösztönözte a Metallica zenészeit, vagy maguktól is eszükbe jutott volna, mindenesetre az amerikai jelnyelv napjára bejelentették, hogy új lemezük minden számához készítenek videót jelnyelvi tolmáccsal.

A heavy metal zenei műfaj koronázatlan királyai először az album címadó dalának jelnyelvi videóját publikálták, a 72 Seasons többi jelnyelvre fordított dala április 25-én várható.

A projekthez a Metallica a Deaf Professional Arts Network (DPAN) nonprofit szervezettel és az Amber G Productionsszel működött együtt; az utóbbihoz tartozó Amber Galloway – aki a 72 Seasons videóban is jelel – jól ismert az élő koncerteken, mivel ő és cége már szolgált jelelőként olyan koncerteken és zenei fesztiválokon, mint a Lollapalooza és az Austin City Limits.

Ahogy a 72 Seasons ASL bejelentő videóból kiderül, a Metallica az első rockzenekar, amely jelnyelvi fordítással dúsított vizuális videót készített egy teljes albumhoz.

Megtiszteltetés volt együtt dolgozni Amberrel és a DPAN csapatával, és reméljük, hogy a siket és nagyothalló rajongóink élvezni fogják az albumot ezeken a videókon keresztül

– idézte a zenekart a jelnyelvi videók hírét is közlő Rolling Stone magazin.