A Halott Pénz felett még nem járt el az idő

2023.05.04. 19:31
  • Vajon mennyi idő lehet egy zenei projektben?
  • Mennyi ideig képes megújulni egy zenekar?
  • Meddig tud alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez?

Láttunk már bandát, amely elvérzett a korszakok peremén, de olyat is, amely kitartott. Hogy ki hová tartozik, azt az idő majd igazolja.

Új dalában mindenesetre az idő igazoló szerepét és leküzdhetetlenségét feszegeti Marsalkó Dávid és zenekara, a Halott Pénz – miközben a témához hétköznapi oldalról közelít.

Hova tovább?

Az idő című dal zeneileg nem rángatja meg a bandában a progresszivitást, bár némileg halad a korral. A mai kor hangzásaihoz igazodva kimondottan elektronikus effekteket helyez a középpontba, míg a refrént direkt tördeli, lazán engedi élni.

Szerkezetileg is a klasszikus slágerformát veszi elő, ahol a második és harmadik refrén közötti bridge ragaszkodik a zenekar rádióbarát dalalkotásához.

Szövegileg a dal az értékek keresésére, az idő összetartozást igazoló szerepére fókuszál. Szóba kerül a siker, a szerelem, a mulandóság. A klip az alternatív, látványszínházi elemeket vegyíti az archívvá varázsolt felvételekkel, valamint az elengedhetetlen, kamerának éneklős képsorokkal.

Egészét nézve a dal egyszerre jelzés és sarokkő – tartalmilag és formailag.

A könnyűzene történetében sokszor láttunk már példát arra, hogy egy zenekar, akár Bon Jovi, egyik korszakból a másikba sodródva meg tudja tartani saját hangzását, mégis igazodik az újdonságokhoz. Ezzel szemben számtalan példát láttunk arra is, hogy a megújulás hiánya rövid távon nem jelent közönségvesztést, ám hosszabb távon már a nézősereg sorvadását hozza. Számtalan zenekar tűnt el így a glam-korszakból, a kilencvenes évekből, miközben saját érájuk népszerű hősei voltak.

Persze akadnak szinte halhatatlanok is, az Iron Maiden, az AC/DC képes volt megtartani milliókat pusztán azzal, hogy töretlenül ragaszkodott sajátos hangjához.

Magyar viszonylatban jóval nehezebb homogén példákat találni egy-egy típusra, de a Halott Pénz – Bon Jovi mintáját látva – igazítva a felszínt a kor szelleméhez, megtartva stílusát, megtalálhatja magát a jövőben is. Ám hogy ez sikerül-e, az idő majd megmondja.