Ritka felvételek a duóról, amely mindenkinek hiányozni fog

2023.07.23. 10:12

Melyik dzsesszkedvelő ne érzékenyült volna el, amikor megtudta, hogy egy videóklipben szerepel a szofisztikált, bőven nyugdíjas korban lévő Tony Bennett, valamint a jellegzetes hangú, botrányos, mégis szupertehetséges Amy Winehouse? A felvételen úgy néztek ki, mint egy nagypapa és unokája: szokatlan, mégis szerethető párost alkottak.

Történt mindez 2011 tavaszán, amikor a brit énekesnő és az amerikai énekes rögzítette a Body and Soul című sztenderdet. Az emlékezetes felvétel több mint tizenkét éve készült, a dal Tony Bennett Duets II című duettalbumára került fel.

Néhány hónappal később, 2011. július 23-án a 27 éves énekesnő alkoholmérgezésben meghalt, míg Tony Bennett 2023. július 21-én távozott közülünk: Alzheimer-kóros volt. Furcsa egybeesés, hogy szinte napra pontosan tizenkét év telt el a két haláleset között.

Példakép és csodáló

Annak ellenére, hogy Tony Bennett neve az elmúlt években szinte már csak Lady Gagáéval együtt szerepelt a hírekben, hiszen az elmúlt évtizedben több tucat duettet énekeltek, a rajongók tudják, hogy Lady Gaga pályafutása elején még Amy Winehouse is legalább annyira ünnepelt sztárja volt a zeneiparnak – igaz, pályafutását háttérbe szorították magánéleti botrányai és függősége. 

Tony Bennett mégis felfigyelt az (évek óta a zenéléstől tulajdonképpen visszavonulni kényszerülő) énekesnőre, és felajánlotta neki, énekeljenek egy dalt a készülő albumára. Ez volt Amy édesapjának, Mitch Winehouse-nak a kedvenc dala, a Body and Soul.

A duett felvételről a YouTube-ra is felkerültek részletek:

Winehouse és Bennett a londoni Royal Albert Hallban találkozott először, amikor az énekesnő, az édesapja, valamint barátja Tony Bennett koncertjén jártak. Az énekesnő rajongott Bennettért. Amikor 2008-ban öt Grammy-díjat nyert, jobban örült annak, hogy Bennett olvasta fel a nevét, mint a szobrocskáknak.

Annak ellenére, hogy Bennett stábja eleinte ódzkodott a duett ötletétől, Winehouse józanul és összeszedetten érkezett a próbákra, kimondottan visszafogottan és félénken beszélt a példaképével, aki teljesen el volt ragadtatva a fiatal énekesnőtől: Ella Fitzgeraldhoz és Billie Holidayhez hasonlította a hangját és előadásmódját.

Akkor még senki nem tudta, hogy a dal Amy Winehouse utolsó felvétele lesz: négy hónnappal később, pontosan tizenkét éve meghalt. Az énekesnő azonban valóra váltotta egyik legnagyobb álmát: duettet énekelt a legendás Tony Bennett-tel.