Megoldódott a rocktörténelem egyik nagy rejtélye

2023.11.08. 11:24
A Led Zeppelin negyedik albumának borítóján szereplő férfiról kiderült, hogy egy 19. századi pásztor.

Brian Edwards, a Nyugat-angliai Egyetem (UWE) munkatársa egy fényképalbum átnézésekor találta meg az eredeti képet. „Azonnal felismertem a pálcás férfit” – mondta.

A Led Zeppelin brit rockegyüttes régi rajongója a BBC Radio Wiltshire-nek azt mondta, hogy

a felfedezés „egy igazi reveláció volt” számára.

A Wiltshire Museum azóta megszerezte a fényképet, és azt tervezi, hogy jövőre egy kiállításon bemutatja. Az 1971-ben, november 8-án megjelent Led Zeppelin IV. több mint 37 millió példányban kelt el világszerte, ezen volt először hallható a banda egyik legnagyobb slágere, a Stairway to Heaven című kultikus szám.

A Led Zeppelin III-at ért meglehetősen negatív kritikák után 1970 őszén a banda egyik alapítója, Jimmy Page gitáros elhatározta, hogy a következő albumnak nem lesz igazi címe; kíváncsi volt, hogy a zene önmagában el tudja-e adni az albumot, olvasható a Rock Diszkont ismertetőjében.

A borítót korábban egy festmény fotójaként írták le, amelyet állítólag a zenekar énekese, Robert Plant fedezett fel egy Jimmy Page berkshire-i háza közelében lévő antikváriumban. A borítón látható bekeretezett kép azonban valójában egy színezett fotó, írja a BBC.

Brian Edwards végül kiderítette, hogy az eredeti fotós Ernest Farmer volt, aki 1944-ben halt meg. Azt is mondta, hogy kutatásai alapján a képen látható férfi Lot Long volt, aki 1893-ban halt meg.