Kanye West új albumát nem szereti a Spotify

2024.02.11. 14:12

Kanye West botrányaiból soha sem elég, hiszen amikor azt gondolnánk, hogy kezdenek lenyugodni a kedélyek, újból lök valami olyat az egykori top selling rapper, ami valakinél kivágja a biztosítékot. Néhány nap leforgása alatt sikerült kiadnia új lemezét – ami csak korlátozottan jelenik meg –, valamint összebalhéznia a sötétség hercegével, Ozzy Osbourne-nal is.

A zenész-producer új albummal rukkolt elő Vultures címen, amiről szerettünk volna egy vaskos kritikát írni, hiszen több szempontból is formabontó. Egyrészt West  nem adott ki nagylemezt  a Donda óta, amely későbbi „folytatásával” egyetemben komolyan megosztotta a kritikusokat és a hallgatókat egyaránt, most azonban nem szólóban, hanem egy szuperduóban rukkolt elő friss zenével.

A formáció, amely a ¥$ névre hallgat, Ty Dolla Sign és Kanye West – vagy csak szimplán Ye – szerelemgyereke. Már egy-két dalt különféle felületeken el lehetett csípni, ezek érdekes ötleteket vetítettek elő, de kimondottan vártuk, hogy a friss lemezbe belemélyeszthessük a fogunkat. Azonban jött a feketeleves.

Nehezebb falatnak bizonyult vágyunk, mint azt gondoltuk, tekintve hogy a legtöbb zenei oldalon nem található meg a rapper zenéje, kvázi mint egy jelzés, hogy elhatárolódnak többszörös antiszemita megszólalásaitól és nyilatkozataitól. A Spotify, a Deezer és a YouTube Music sem jelentette meg oldalán Westék új albumát. Egyedül az Apple Music volt „elnéző”, és hozta le a friss termést.

A Billboard a megjelenés előtt már találgatásba kezdett, hogy vajon a streamingoldalak átengedik-e a rapper új anyagát, vagy tényleg „keresztbe tesznek” az előadónak – szemlátomást a nagy platformokat nézve, az Apple kivételével, az utóbbi érvényesült. Az oldal egy meg nem nevezett Spotify-munkatársat is idéz, aki már előre belengette, hogy a cég nem nagyon akar közösködni a rapperrel.

West korábban számtalan alkalommal nyilatkozott olyan dolgokat, amelyek miatt antiszemitizmussal vádolták – jó pár üzleti partnere többek között ezért is szakította meg vele a kapcsolatot –, s noha decemberben bocsánatot kért korábbi dolgaiért, ez szemlátomást nem bizonyult elégnek.

Hogy a rapper renoméja miként fog helyrebillenni a világban, vagy hogyan fogja megoldani a mostani streamingdolgot – ha egyáltalán célja ez –, még pontosan nem tudni, azonban ha már az új szuperduójuknak akartuk szentelni ezt a cikket, picit azért belemászunk, hogy mit is várhatunk a ¥$-tól és debütáló lemezüktől, a Vulturestól.

Két dal a lemezről, a Talking/Once Again és a címadó Vultures – utóbbiban Bump J is közreműködött – azért elérhető Spotifyon és YouTube-on egyaránt. Témáját tekintve mondhatjuk, hogy aktuális, mert azért elég sok olyan sor elhangzik, ami reflektál a Kanye West körüli eseményekre. A maga módján...

Hogy lehetnék antiszemita? Megb*sztam egy zsidó szukát

– hallható a Vultures című dalban.

Talán nem ez a legjobb módja annak, hogy a páros meg tudja győzni a nagyközönséget arról, hogy Westnek semmi baja a zsidókkal... Ők tudják. Zenei alap tekintetében törekedtek egy dallamos, fülbemászó, enervált hangulatot megidézni, amire egy szintén inkább dallamos, mintsem energiától túlfűtött rap illeszkedik.

ATalking/Once Again ezzel szemben már inkább visszanyúl egy kicsit a lo-fi hatású alapokhoz meg némi olyan hangulatisághoz, amit a Donda lemezen kaptunk. Aztán a szám közepén egy jóval direktebb zenei hatást vesznek elő agresszív hangszereléssel, de még így is kimondottan minimalista a dal. Érződik, hogy West kísérletezni próbál, ahogy előző lemezén tette, azonban nem a Donda jó ötletei köszönnek vissza, hanem kicsit inkább a vadhajtások.

Érdekes, mert számos dolgot vetettek be már a promóciós időszakban is, ha csak az album borítójának tematikáját nézzük. Az első belengetett kép a híres német festő, Caspar David Friedrich egyik alkotását ábrázolta, amit végül lecseréltek, mert a nácizmussal hozták összefüggésbe az emberek. West több olyan dolgot „próbált ki”, ami közfelháborodást okozott – például amikor Ku-Klux-Klant idéző csuklyában lépett színpadra. A rapper akkor tagadta, hogy új lemeze antiszemita lenne. 

Nincs egyszerű dolga Kanye Westnek, annyi bizonyos. Valahogy tízből tízszer sikerül belefutnia abba, hogy megsértsen embereket, botrányt csináljon, ami pedig az egyik legbajosabb, hogy sokszor ez szándékos, mintha nem látná előre, hogy az események sorozata hova fog vezetni. Ezt egyszerre sínyli meg magánélete, zenei pályafutása és egyéb üzleti tevékenységei is.

Hogy Ty Dolla Signnal készült közös lemezük felül tud-e emelkedni a korábbi – és sorban érkező – botrányokon, idővel eldől. Annyi biztos, hogy a duó tevékenysége nem lesz képes teljesen elszakadni Kanye West közmegítélésétől, így a rappernek döntésre kell jutnia.