A zárt világban, amit átjárt a félelem, úgy érezte, szárnyal

2024.04.04. 20:12

A zene társas műfaj – tartják sokan –, mégis megesik, hogy az ember akkor tud igazán érvényesülni, amikor egyedül vág bele. Feltöri belső falait, majd hagyja kifolyni azt, amire csupán ő képes. Dobrawa Czocher csellóművész úgy kezdte életét, mint a legtöbb klasszikus zenész: nagyzenekar, komolyzenei koncertek, egy hatalmas organizmus részeként. Aztán jött a Covid-járvány, megállt a világ, ő pedig ráébredt, hogy számára ez kevés.

Önállóként, függetlenként is ki akart bontakozni.

Előbb duóban, majd szólóban próbált szerencsét, 2023-as saját lemeze pedig akkora sikert aratott, hogy már egy neves német kiadó gondozásában jelent meg. Most európai koncertturnén van, Magyarországra is ellátogat. Ennek kapcsán beszélgettünk.

Kíváncsi kalauz

A lengyel alkotó zenéjében sokféle dolog keveredik. Az alap klasszikus: az a zene, amelyben felnőtt. A hangok, a skálák, a hatások megadják a komolyzene emelkedettségét, az atmoszféra mégis felülírja ezt. Mintha filmzene volna, de nem törekszik hatásvadászatra, és nem is a vizuált próbálja megtámasztani. Önálló entitás, zenei organizmus, amely a könnyűzene határmezsgyéjéről is merít. 

Czocher a színpadon egyedül létezik. Looper segítségével rögzít csellótémákat, ezekből építi fel dalait. Mint egyfajta szeánsz, ahol a zene behúz, a zenész elkalauzol, mi pedig csak utazunk fizikális kapaszkodók nélkül. De egy ponton kiderül, a zenész is csak utazótárs, aki saját életének kérdéseire keresi a válaszokat a hangokban. 

A művészet nem ugyanolyan mindenki számára. Noha képes vagyok általa egy részemet átadni az embereknek, végül ez a saját élettapasztalataikon keresztül fog lecsapódni bennük

– válaszolta kérdésünkre a csellista.

Kezdetben még gyerekkori barátjával, Hania Rani nemzetközileg elismert zongoraművésszel dolgozott. Ez még a pandémia alatt történt. Noha zárt világban éltek, amit átjárt a félelem, Czocher úgy érezte, szárnyal. Élete egyik legjobb időszakának élte meg azokat a heteket, amikor nem volt más, csupán ő, Rani, a cselló, a zongora és egy falak nélküli lét.

Miután feloldották a lezárásokat, és visszatérhetett volna a nagyzenekari létbe, már más ember volt. Másképp látta a világot, máshogyan gondolkozott a zenéről. Nem volt képes ott folytatni, ahol abbahagyta. Előbb duó formációban kezdett „új életet”, majd 2023-as első szóló lemezével, a Dreamscapes című albummal elindult saját zeni útján.

Tömegből a magányba

A csellóművész – aki többek között Máté Gábor magyar-kanadai orvos, pszichoterapeuta könyveit olvassa – sokat foglalkozik önismerettel, élete nehézségeinek megértésével.

Úgy érzem, igazi bátorság kimondani azt, hogy kik is vagyunk valójában. Hatalmas változás nagyzenekarból duóra, majd szólóra váltani. Természetes, hogy féltem az elején, de óriási bennem a vágy az önkifejezésre. Imádom ezt a zenét és hiszek benne. Elkezdtem kutatni magamban azokat a dolgokat, amiket jobban meg kéne értenem. A dolgokat, amiktől néha magam is megrémülök, amiket el kell fogadnom. Ezen dolgozom, próbálok tanulni

– fogalmazott kérdésünkre a zenész. Hozzátette: „A mostani év igazi vízválasztó volt, hisz egyedül lehettem a színpadon, amiért nagyon hálás vagyok. Tudatosabbá és érettebbé váltam általa. Képes lettem megbirkózni a stresszel és fel tudom ismerni, mit érzek belül igzán, és valójában ki is vagyok én.”

Első albuma a csellóra épül. Érzi a hangszer adta korlátokat, de még nem érzi úgy, hogy kimerítette volna a lehetőségek tárházát. Eddig a hangszer alapvető tulajdonságaival élt, jelenleg azzal kísérletezik, miként lehet a csellóból új hangzásokat kinyerni, amikor – észszerű kereteken belül – egyfajta egzotikus ütőhangszerként alkalmazza, kiaknázva a test rezonanciáját.

Következő lemezén már szintetizátorokkal is gazdagítaná az atmoszférát, ám a fókusz továbbra marad is saját hangszeren. A éppen kísérletező, kreatív alkotói szakaszában létező lengyel művész magyarországi fellépéséről elmondta, hogy noha még sosem járt itt korábban, sokat hallott a magyar komolyzene gazdag múltjáról, tiszteli és szereti Kodály Zoltán munkásságát.

Dobrawa Czocher budapesti fellépésének az A38 ad majd otthont, ahol az érdeklődők 2024. április 17-én láthatják a csellóművészt.