Olyan utazás ez, amit nem érdemes megszakítani

20220504183216 PAP 1186
2024.04.15. 15:10
Mi történik, ha véget ér egy szerelem? Mi történik, ha el sem kezdődött, de mégsem tudjuk elengedni? El lehet felejteni az első románcot? Ezek a kérdések mind szóba kerülnek a Margaret Island legújabb albumán.

A Margaret Island legújabb albumán nem a hatalmas zenei megfejtések állnak a középpontban. De nem is baj. A Minden levegővétellel újra megszületünk című lemez úgy jó, ahogy van. Ilyen, amikor egy zenekar mindent feelingesen és profin csinál. A lemez elejétől a végéig olyan utazás, amit nem érdemes megszakítani.

A zenekar több stílusban is teljes magabiztossággal alkot, pop, rock, blues, népzene mind megtalálható a repertoárban, de a reggae-s lüktetést is előszeretettel használják. Dalaik abszolút szövegközpontúak, ez mégsem megy a zenei igényesség rovására.

A hangzásvilág változatos, az egy szál gitáros tábortűzi daltól kezdve a teljes zenekaros zúzásig mindennek megvan a helye a lemezen. A produceri munkát csak dicsérni lehet, a hangszerek, a főének és a vokál is kristálytisztán szól. 

A titok nyitja az önazonosság

A szöveg nem túl változatos, az egész album témája a szerelem, kivétel nélkül minden dal valamilyen módon e körül forog. Ennek ellenére a lemez nem unalmas, mivel a reményteli és a reménytelen helyzetek váltogatják egymást, és Lábas Viki teljes őszinteséggel énekli meg őket.

A 15 dal szépen épül egymásra, érdemes a lemezen szereplő tételeket sorban hallgatni. A különböző stílusok nem ütik, hanem megerősítik és kiemelik egymást. Mindenki a teljesítménye maximumát hozza az albumon, olyan érzése van az embernek, mintha a világ legkönnyebb és legtermészetesebb dolga lenne zenélni.

A Margaret Island 2014-ben alakult, azóta pedig a karrierjük folyamatosan felfelé ível. 2016-ban az év felfedezettje kategóriában megnyerték a Fonogram díjat, 2018-ban pedig az év junior könnyűzenei alkotójának járó Artisjus-díjat is bezsebelték. 

Eső című dalukat csaknem 4 millióan hallgatták meg a Spotifyon, a YouTube-on pedig meghaladta a 13 millió megtekintést. A zenekar a a magyar fesztiválokon folyamatosan jelen van, és a Budapest Parkban rendezett koncertjeiket is komoly érdeklődés övezi. A titok pedig abban rejlik, hogy a zeneipari nyomás és változás ellenére a zenekar továbbra sem vesztette el önazonosságát.

(Borítókép: Margaret Island 2022. május 5-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)