Hét év után újra Budapesten koncertezik a The Offspring

2024.10.15. 07:32
A napokban jelentkezett 11. stúdiólemezével a dél-kaliforniai punk-rock egyik nagyágyúja, a The Offspring, akik nem sokkal később bejelentették, hogy 2025-ben világ körüli turnén mutatják be a Supercharged-ot. A körútnak lesz budapesti állomása is október 31-én az MVM Dome-ban, ahol a pop-punkban erős Simple Plan melegít majd be a 40 éves veterán zenekar előtt.

Az amerikai punk-rock csapat október 11-én adta ki 11. nagylemezét Supercharged címmel, most pedig jövő évi The Offspring: Supercharged Worldwide in '25 nevű világ körüli turnéjukat is bejelentették, amellyel hét év után – amikor az Aint-Flag és a magyar Run Over Dogs társaságában játszottak a Tüskecsarnokban – Budapestre is visszatérnek. A The Offspring 2025. október 31-én egy igazán ütős punk bulit ígér az MVM Dome-ban, a Live Nation szervezésében.

The Offspring
The Offspring
Fotó: Live Nation

A The Offspring 1984-ben alakult a kaliforniai Garden Grove-ban. Negyvenéves pályafutásuk során 11 stúdióalbumot adtak ki és nekik tulajdonítják a – szintén kaliforniai – Green Day és Rancid zenekarokkal együtt, hogy ismét népszerűvé vált a punk-rock zene a '90-es években. A banda az évek során több mint 40 millió lemezt adott el világszerte, amellyel az egyik legnagyobb eladást produkáló punk-rock zenekarrá váltak.

A csapat azonban ennyi év után sem elégszik meg az olyan legendás albumok sikereivel, mint például a Smash vagy az Americana, erre legújabb nagylemezük a bizonyíték, ugyanis csak a The Offspring tudott olyan magas oktánszámú albumot készíteni, mint a Supercharged: agresszív, mégis dallamos, jellegzetesen dél-kaliforniai, mégis univerzális anyag, amely a 21. századi élet kiszámíthatatlan energiáját hasznosítja, hogy pozitív és inspiráló erővé alakítsa.

A Supercharged cím jól összefoglalja amilyen a világ most, ahol úgy tűnik, mindenki fel van tüzelve a való életben és a közösségi médiában is

– mondta Dexter Holland, a The Offspring alapító énekes-gitárosa, dalszerzője. „Ugyanakkor néhány kedvenc lemezem hangzására is utal az AC/DC-től az Operation Ivyig. Akár zeneileg, akár kulturálisan nézzük, ez a szó nagyon zsigeri módon csapódik le benned” – tette hozzá az énekes-gitáros.

A lemezt Bob Rock jegyzi producerként, aki olyan lemezek születésénél bábáskodott, mint a Mötley Crüe Dr. Feelgood-ja, a Metallica self-titled fekete lemeze, Bon Jovi Keep the Faith-je, vagy éppen a The Offspring 2008 óta készült négy lemeze. A Supercharged-on lévő 10 dal a dél-kaliforniai punk szcéna születésében meghatározó szerepet játszó The Offspringet örökíti meg ereje teljében: a kaliforniai zenei hatások markánsak, a zenekarra jellemző metalos riffelés még mindig megvan, Holland dalszövegei pedig élesek, és a saját életéből merített történetek mellett az elvontabb gondolatok és a kommentszekciókban poénként feltűnő Come to Brazil szállóige is inspirálta őt.

Azóta, hogy a 2012-es Days Go By után csaknem 10 évvel 2021-ben visszatértek – a szünetben egyébként Holland megszerezte doktori címét molekuláris biológiából az USC-n –, a The Offspring megállíthatatlannak bizonyul. Idén ünnepelték a hatszoros platinastátuszú berobbanást hozó lemezük, a Smash 30. évfordulóját, és még 2021-ben kiadták a Let The Bad Times Roll című listavezető albumukat, amellyel tovább gyarapították hihetetlen albumeladásaikat – bár a kritikai fogadtatás már nem volt annyira meggyőző.

Emellett a zenekar továbbra is járja a világot – és elmentek Brazíliába – izgalomba hozva rengeteg rajongójukat és megszólítva a fiatalabb generációkat is, akik ugyanazzal a szorongással és agresszióval vannak tele, amelyre a The Offspring is épült. Tavaly a Queen gitárosa, Brian May és Ed Sheeran is csatlakozott hozzájuk a színpadon különböző koncerteken egy-egy dal erejéig, Sheeran pedig azzal nyűgözte le a zenekart, hogy felhúzta a pólóját és megmutatta The Offspring-tetoválását. Hollandot, aki a HIV-kutatásból írta disszertációját, a közös tudományos háttér kötötte össze Mayjel.

Néhányan ellentmondásnak tartják, hogy tudományos diplomával rendelkezem, és mégis a zenével foglalkozom, de van köztük kapcsolat. A zene matematikailag strukturálható, és ha ebből eleget veszel ki, az segíthet a dalszerzésben

– mondta. Holland a rock egyik igazi reneszánsz embere: profi pilóta és okleveles repülésoktató, aki önkéntesként vállal orvosi betegszállító repüléseket, amikor éppen nem a zenekart viszi a koncertekre. Saját csípősszósz-gyártó céget is vezet, a Gringo Banditót, ami csak egy újabb aspektusa annak a zenekarnak, amely vitathatatlanul az egyik legérdekesebb formáció a rockéletben. „Mi csak kapcsolatot akarunk teremteni a világgal, és a Supercharged ezt úgy teszi, mint egy nagy pofon az arcba” – nyilatkozta Holland. „Nagyon izgatottak vagyunk, hogy kiadhatjuk ezt a lemezt, és hogy jövőre útra kelhetünk, hogy elhozzuk a zenét a rajongóinknak, akik már olyan régóta velünk vannak” – tette hozzá.

Most a The Offspring a magyar rajongóihoz is visszatér, így a régi slágereik mellett már mindenki kívülről fújhatja majd a Supercharged dalait is a zenekar budapesti koncertjén, 2025. október 31-én az MVMDome-ban. A koncertre a jegyvásárlás elsőként az új lemezre előrendelést leadott rajongók számára lesz elérhető október 15-én 10 órától, míg a regisztrált Live Nation-tagok számára október 16-án 10 órakor nyílik meg az elővásárlási lehetőség. A teljes körű jegyértékesítés október 18-án 10 órakor indul. A bulin az előzenekar a pop-punkban erős Simple Plan lesz.