Mit csináljunk a Volton, ha nincs koncert?

2008.07.03. 10:57
Az Index fesztiválblogja

A kérdésre egyszerű a válasz: mozduljunk ki a Voltról. Egyszerűen azért, mert a fesztivál területén elérhető napközbeni szabadidőprogramok többségét a nyár bármelyik napján lehet űzni, Sopronban viszont nem jár gyakran az ember.

Alternatív programnak rögtön ott az erdő rengeteg turistaúttal, ezeken lehet tenni rövidebb túrákat, például felmászni a Dallos-hegyre (ennek a tövében dübörög a fesztivál) és az onnan nem messze magasodó Károly-kilátóra. Akik csak kicsit félrevonulnának a zajtól, a fesztivál bejáratától kivezető erdei úton induljanak el, és máris a citadellához (leánykori nevén KRESZ-park) érnek. Csendes, nyugis hely szép rálátással a városra, bár menőbb park volt, amikor még nem szállították el innen a szocializmusban ide felállított, gyerekjátszótérként szolgáló második világháborús tankot, ágyút és repülőt. Aki csobbanna, legközelebb a helyi sportuszodában teheti meg, ehhez a citadellával ellenkező irányba kell elindulni, miután kiértünk az említett erdei útról (ez hosszabb séta lesz).

A városba is érdemes lenézni, az óváros gyönyörű (ide nem is lehet kocsival behajtani), a Tűztoronyba pedig kötelező felmenni, ha már itt vagyunk. A másik magától értetődő megálló az itt található Fő tér, ahol a város egyik legpatinásabb, egyben az ország legviccesebb nevű kocsmája, a Gyógygödör bújik meg. Ha valaki leküzdhetetlen vágyat érez, hogy múzeumba menjen, ezen a téren talál néhányat (Storno-ház, Fabricius-ház, római kori kőtár, patikamúzeum) és egy templomot is (Kecske-templom).