Tudom, hol fesztiváloztál idén nyáron

2009.05.28. 13:20 Módosítva: 2009.05.31. 10:30
Az Index fesztiválblogja

Mellőzném a jófejkedést a részegen porban és sárban fetrengő fesztivállátogatókról, ezt már sokan megtették korábban. Elég csak átolvasni ezt a gesztipéteri magasságokba törő humoreszket (egy David Attenborough-interjú a SZIN-ről ) vagy ezt a komolykodó, de komolyan nem vehető piackutatást, és máris látjuk, hogy ez is kicsit túl van gondolva, mint minden más itthon. Fesztiválra két dolog miatt jár az ember: csajozni/pasizni meg inni, és az csak adalék, hogy közben szól valami zene a háttérben.

Sziget: életérzés

Rengeteg fesztivál lesz idén is. Fesztivál fesztivál hátán, nem is lesz nyáron olyan hétvége, amikor ne lenne valamilyen rendezvény - egy haladóbb fesztiválozónak már előre köszönnek a biztonsági őrök és a pultos csajok.

Haladjunk időrendben: összeszedtünk néhány fesztet, amire érdemes elmenni és azt is megmondjuk, kiknek ajánlott:

Pannónia Fesztivál

Alighanem ez a várpalotai fesztivál kapja a szezonindító címet. Megfizethető fesztiválnak tűnik, a háromnapos jegy elővételben csak két rongy, amúgy persze itt lesz majdnem a teljes hazai NB I, és lesz egy külföldi „sztárzenekar” is, a szlovák Konflikt. Ja, és itt lép fel egy koncert erejéig a Nyers. De például lesz EDDA is.
Hely, idő: Várpalota, Cseri-parkerdő, május 28-31.
Jegyek, info: www.pannoniafesztival.hu
Akiknek ajánlott: vébékás alterek, tarháló punkok

Fishing On Orfű

Miért promotálják úgy az FOO-t, hogy Az Alterfeszt? Jó persze, tudom, álnaiv a kérdés, de ez az elnevezés elég erősen behatárolja a látogatókat, pedig a fellépők nagy része már egyáltalán nem alter. Idén már két nagy és négy kisebb színpad lesz. A legjobb helyszín versenyben azért erősen esélyes, az orfűi tó és környéke már önmagában is pazar, szóval, ha Lovasival akarunk együtt borozni (közel van a házuk), akkor.
Hely, idő: Orfű, Panoráma Kemping, június 18-20.
Jegyek, info: www.fishingonorfu.hu
Akiknek ajánlott: Lovasi- és Rátgéber-rajongó ALTERESEK

VOLT

Marilyn Manson

Mit lehet még leírni a VOLT-ról? Már mindenki tudja, hogy Sopron, Lővér Kemping, csukott szemmel megyünk minden évben július elején, bár idén lehet, hogy csak egy-két nap lesz a kötelező program, Franz Ferdinand már megvolt Szigeten, Limp Bizkit erősen reunion hakni szagú, egyedül Marilyn Manson lesz majd minimum vicces. Bizarr lesz látni, amint az Antikrisztus (12 évvel aktualitása után) felmászik a Nagyszínpadra és lezúzza a soproniakat.

Hely, idő: igen, ott, július 1-5.
Jegyek, info: www.volt.hu
Akiknek ajánlott: Akik még mindig hisznek a családiasabb, emberközelibb Sziget toposzban

Rockmaraton

GBH

Lesz GBH, lesz My Dying Bride, meg UK Subs - meg a teljes magyar metál/hc/punk NB I és NB II. A Rockmaratonra a fesztiválozó (mint emberfaj, ugye) nem úgy megy, mint más fesztiválokra. Nem visz törölközőt, táskát, meg ilyen hülyeségeket, elég egy fogkefe, egy bakancs, meg egy kanna a bornak. Aztán éljen a rokk.
Hely, idő: Pécs, Malomvölgyi Arborétum, július 6-12.
Jegyek, info: www.rockmaratonfesztival.hu
Akiknek ajánlott: becsületes metálosok és őspunkok

Balaton Sound

Royksopp

Ez már a harmadik balatoni yuppie fesztivál lesz, ahol a minőségi szolgáltatás jegyében partiznak a belvárosi irodaházak trendi munkaerői, de nem is számít ez, mert akárhogy is vesszük, itt lesz a legtöbb egy négyzetméterre jutó bikinis jó nő. Azért annyira nem erős ez a fellépő gárda, Röyksoppot érdemes egyedül megnézni.
Hely, idő: Zamárdi, július 9-12.
Jegyek, info: www.balatonsound.hu
Akiknek ajánlott: marketingesek, PR-osok, sales account executive-k, és azok, akik szeretnek bikinis nőket bámulni a Balaton partján

Hegyalja

Machine Head

Ez már a tízedik Hegyalja lesz, a helyszín azért itt is elég vonzó: Tokaj, hegyvidék, és a környékbeli borpincékben egészen biztosan találunk majd jó bort. Lesz Machine Head meg Basement Jaxx meg Testament, és persze szokásosan a magyar NB I.
Hely, idő: Tokaj-Rakamaz, július 15-19.
Jegyek, info: www.hegyaljafestival.hu
Akiknek ajánlott: becsületes metálosok, művelt alkoholisták

EFOTT

„Van egy hely hazánkban, amit nem lehet megunni, mert minden évben máshol van. Egy hely, ahol az egyetemisták és főiskolások, kicsik és nagyok, bárki, aki kedvet érez, majdnem egy teljes héten át kikapcsolódhat és szórakozhat, mindezt kulturált körülmények között, igényes programokkal, Csak szabadon - ahogy a fesztivál jelmondata is mutatja.”
(Az EFOTT honlapjának introja) Mit is lehetne ehhez hozzátenni?
Hely, idő: Baja, július 14-19.
Jegyek, info: www.efott.hu
Akiknek ajánlott: egyetemistáknak és főiskolásoknak és azoknak, akik utálják az egyetemistákat, főiskolásokat

Campus Fesztivál

Tankcsapda

Most akkor ez mi, a szegény ember EFOTT-ja? Persze nem, de ez a fesztivál is a közép- és felsőfokú oktatásban résztvevő fiataloknak szól, legalábbis a honlapon olvasható bemutatkozás szerint. De hát könyörgöm, melyik fesztivál nem nekik szól? Lesz Rasmus, húszadszorra Magyarországon, meg Shantel és London Electricity és persze HUMOR, SPORT és MŰVÉSZET.
Hely, idő: Debrecen, Nagyerdő, július 22-26.
Jegyek, info: www.campusfesztival.hu
Akiknek ajánlott: gyakorlatilag mindenkinek

Fekete Zaj

Na végre, egy underground, oldschool fesztivál! Már a név is magáért beszél, itt bizony a metál és a hard rock különböző alfajai lépnek fel, méghozzá a Negative Art első saját rendezésű fesztiválján. Ez jónak ígérkezik, lesz VHK is, de erről már enba írt részletesen.
Hely, idő: Mátrafüred-Sástó, augusztus 6-8.
Jegyek, info: www.last.fm/event/1046303
Akiknek ajánlott: A Keményebb Zenék Szerelmeseinek

Gyár Fesztivál

Igen! A tavaly még Nász Fesztivál néven megtartott „extrém őrület” folytatódik, ez lesz a Második Nászmenet! Bár a program annyira nem erős, mint a kurrens nyári fesztiválok, de itt elsősorban az extrém sportokon van a hangsúly. A helyszín Miskolc, lesz BMX és monocikli találkozó, sőt trógermászó verseny. Külön kiemelnénk a holdsétát: „Súlyodhoz mért megfelelő ellensúllyal úgy fogod érezni, mintha a holdon sétálnál”.
Hely, idő: Miskolc, Vasgyár, augusztus 6-8.
Jegyek, info: www.gyarfesztival.com
Akiknek ajánlott: Akik egy igazán underground fesztiválra akarnak menni

Sziget

The Ting Tings

K-híd, csukott szemmel, karszalag ellenőrizve, helloszia, de rég láttalak, emlékszel, egy gimiben ittunk, Hilltop borozó, Turbonegrora mész? És a Gwarra? Oké, akkor Faith No More-on találkozunk, hol van a sátrad, ja nem, én a csajommal jöttem, iszunk egy rövidet, nem tudom, hol vannak a többiek, egy gyrost kérjél már, köszi, hol vagyok, egy fröccsöt még betolok, már megint irtózatosan bebasztam.
Hely, idő: ott most is, augusztus 12-17.
Jegyek, info: www.sziget.hu/fesztival
Akiknek ajánlott: újszülötteknek

Azfeszt

Volbeat

„ Miért egyedülálló idén az Azfeszt? Mert nem vagyunk hajlandóak beleszürkülni a nyári fesztivál dömpingbe, de nem felejtkezünk meg arról sem honnan indultunk.”
Mondjuk abból a szempontból tényleg egyedülálló, hogy kevés fesztivált rendeznek egy termálfürdő területén, és most már sikerült egy egész erős fellépő gárdát is összeállítaniuk, ami egy hat éve létező, kisebb fesztiváltól azért külön eredmény. Lesz Toasters, Flatliners, Darkest Hour, Agnostic Front, Anti-Flag, Enter Shikari és aki tavaly nem látta a Volbeatet a Szigeten, az most pótolhatja.
Hely, idő: Nyírbátor, Gyógyfürdő és Kemping, augusztus 19-23.
Jegyek, info: www.azfeszt.hu
Akiknek ajánlott: thermál rock'n'rollereknek

SZIN

Ha a Pannónia Fesztivál a szezonnyitó, akkor a SZIN a tiszteletbeli szezonzáró fesztivál. A helyszín jó, közel a Tisza, van csomó medence, meg ilyenek, a fellépők névsora is bővült külföldiekkel az elmúlt pár évben, szóval nemcsak a halászléért meg a harcsapaprikásért érdemes lehúzni Szegedre.
Hely, idő: Szeged, Partfürdő, augusztus 26-29.
Jegyek, info: www.szin.org
Akiknek ajánlott: akiknek még van ereje /kedve augusztus végén fesztiválozni

FEZEN

A FEZEN már nem annyira kötődik a nyári fesztiválszezonhoz, mivel szeptemberben rendezik, de azért nagyjából ott lesznek azok a zenekarok, akik minden más fesztiválon is. Idén már nem a Bregyó közben, hanem a Sóstói Ipari Park lesz a helyszín, és lesznek külföldi fellépők is: Therapy? és U.D.O. Hoppá!

Hely, idő: Székesfehérvár, szeptember 10-13.
Jegyek, info: www.fezen.hu
Akiknek ajánlott: azoknak, akik nem ütötték ki magukat a nyári fesztiválokon