Miért kapunk áramütést a szigetes sörtől?

2010.08.12. 16:19
Az Index fesztiválblogja

A szerdai nagy alternatívberúgás-körkép után könnyen elintézhető téma következik az Alkohollegendák sorozatban, mégpedig a szigetes sör, illetve általában a fesztiválsör. Ezzel kapcsolatban az a legismertebb legenda, hogy silányabb, vizezett sört készítenek a sörgyárak a fesztiválokra – ez kimarad most a sorozatból, mert három évvel ezelőtt az akkori szigetmellékletünkben alaposan utánajártunk a dolognak (akit érdekel, itt elolvashatja, mire jutottunk). Most egy kevésbé ismert, de annál viccesebb jelenségről lesz szó: miért érezni néha áramütést akkor, ha iszunk a sörünkből?

A pöckölő korty

Bármilyen furcsán hangzik az elektromossággal büntető sör, nem kitaláció. Kedden az aznapi szigetes élőadás után Szabózé és Anarki kollégákkal mi is átéltük: nagyjából olyan érzés, mintha valaki a sörből erősen megpöckölné az ember felsőajkát. Miután többen tapasztaltuk a jelenséget, elbeszélgettem az egyik csapossal, aki elmesélte, jelezték már a vendégek, hogy ráz a sörük. A csapos szerint a magyarázat az a sztatikus elektromosság, amit iskolai fizikaóráinkon a tanár egy megdörzsölt műanyag rúddal és papírdarabkákkal szemléltetett.

sorivok1

Ha két különböző anyag egymáshoz dörzsölődik, elektromosság keletkezik, még az ereink falán súrlódó vörös vértestek is létrehoznak egy igen csekély feszültséget. A csapos elmondta, a félliteres műanyag poharak nejlonzacskókban, papírdobozokba csomagolva érkeznek a szigetre. Szállításkor a poharak a nejlonhoz, azok a papírdobozhoz dörzsölődnek, elektronvándorlás lép fel, és a poharak elektrosztatikusan feltöltődnek.

Amikor a feltöltött poharakba belecsapolják a sört, az elektromos megosztás jelensége következik be, vagyis a sör – mivel jó vezető – szintén feltöltődik. Így a pohár sörünk egy töltéstároló edély lesz (egy leideni palack), gyakorlatilag egy kondenzátor, amiben egy szigetelő réteg (a műanyagpohár) választ el két vezetőt (a sört és a párát a pohár oldalán.

Mint a kondenzátor

Härtlein Károly, a BME Fizikai Intézetének mérnöktanára kérdésünkre megerősítette, amit a csapos mondott, hozzátéve, hogy két helyen kell érinteni a rendszert ahhoz, hogy megrázzon minket a sör.

„A töltést okozó elektronokat akkor vezethetjük el, ha a két vezető réteget (a pohárfal nedvességét és a sört) egyszerre érintjük, így rövidzárat hozunk létre" – mondta. Ez nem történik meg, amikor megfogjuk a poharat. Megtörténik viszont a kisülés, amikor első kortynál a felsőajkunk hozzáér az italhoz. Mivel ezzel a sört ivó személy elvezeti a sörbéli elektrontöbbletet, a második kortynál már nem történik semmi. Hasonló a jelenség ahhoz, amikor poliészter ruhában  egy kis áramütést kapunk, ha fémkilincshez vagy egy másik emberhez érünk.

sorminoseg 03

Aki nem szeretne ebben az inkább vicces, mint kellemetlen élményben részesülni, tartsa az ujját a sörbe az első kortynál – ekkor a rövidzárban  az ujj is részt vesz, de ott nem fogunk érezni semmit, mert nem borítja olyan érzékeny bőr, mint az ajkat (mint ahogy a laposelemnél sem érzünk semmit, ha nem a nyelvünkkel, hanem egy ujjunkkal fogjuk össze a két pólust).

A sör által okozott aprócska áramütés egyébként veszélytelen. Ha egész testünkön poliészter ruhát viselünk, akkor is csak néhány tized mikroamperes kisüléseket produkálhatunk, a sör pedig még ennél is kevesebbel pöcköl meg (a veszélyes áramütés nagyjából húsz milliampernél kezdődik, ami a sör okozta kisülés több százezerszerese).

Pénteken folytatjuk az Alkohollegendák sorozatot, és kiderítjük, hogy borra sör tényleg meggyötör-e.

[A sorozat előző részei:
Alkohollegendák I. - Tényleg gyorsabban berúgsz a fénytől?
Alkohollegendák II. - Melegben gyorsan berúgok, de kitáncolom
Alkohollegendák III. - Vodkás tampon fenékbe, tömény a szembe]