Megnőtt a Sziget

2011.08.07. 19:29
67 hozzászólás
Az Index fesztiválblogja

A 19. Szigeten minden eddiginél nagyobb lett a Nagyszínpad, a metálsátorból is színpad lett, és már nem lehet készpénzzel fizetni a sörért. Prince kedvéért kifutót építették, és megkapta azt a VIP-vécét, amiben Madonna is könnyített magán. Új éttermek és a McDonald's, sok szám és infó, hogy ne tévedjen el éjjel a Szigeten.

Idén lett nagykorú a Sziget, már akár dupla gintonicot is rendelhetne egy laza mozdulattal. Mert hát 18 éve volt az első fesztivál a Hajógyári-szigeten, így a mostani már a tizenkilencedik Sziget. Aki ezt az egyszerű szöveges feladatot nem tudja megoldani, az vélhetően a most egy kazalba hányt számokba is bele fog szédülni, de azért gyorsan ledaráljuk, hogy mit is kell tudni Közép-Európa egyik legnagyobb fesztiváljáról. Már ha szeretünk társaságban teljesen felesleges információkkal dobálózni.

Konténerek, kontingensek

A Hajógyári Sziget 76 hektáros területén 15 nap alatt  6000 ember építette föl a Sziget fesztiválvárost. A Sziget főbb útvonalaira 12 kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, míg a sátrakban 25000 négyzetméter fa burkolattal borították a talajt. 180 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 140 db vizesblokk, 215 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 25 kamionban kerítés és kordon érkezett, 5 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári- szigetre.

Az 52 programhelyszín napi 200-250 programja várja az 50 országból érkező látogatókat. A több száz hazai produkció mellett 199 külföldi fellépő van a programban, akik 41 különböző országból érkeztek Magyarországra.

A Szigetre kitelepítették egy közepes méretű magyar város kórházát, 400 fős egészségügyi szolgálat végzi a munkáját, köztük az ambulancián 16 orvos, 50 nővér, 12 motoros- és 110 gyalogos járőr, ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2 mentőkocsi áll készenlétben. Az idei Szigeten a rendőrség több mint száz fős kontingensén túl, 1500 biztonsági őr, valamint több száz jegyellenőr és belső forgalomirányító segíti a rendfenntartást. Idén is érkeznek angol, francia, német és holland rendőrök is.

A folyóvizes konténer-wc-kből 5 centrumot alakítottak ki, ahol minden egyes centrumban 45-50 kivilágított WC lesz, állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással. A mobil WC-vel és a korábban is használt konténer WC-vel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén körülbelül 1600 ülőke várja a látogatókat. Nem könnyíthet azonban mindenki a VIP mélyén található luxusvécébe, amit kifejezetten Prince kérésére szállítottak a fesztiválra.  Ledes padlóvilágítás, lámpás make-up tükör, a vécéből ülve irányítható cd-s rádió,  plazma tv és virágok várják a sztárt, ha éppen arra jár. A vécét egyébként már Madonna és a pápa is nagy megelégedéssel használta.

Még több robotlámpa és kifutó

Az egyik legfontosabb változás az idei Szigeten, hogy megnőtt a Nagyszínpad. Több mint 30 kamion szállította a Hajógyári szigetre a színpad építőelemeit a fény és hangberendezéseket, ráadásul idén a szervezők Prince kérésére egy tízméteres kifutót is építettek a színpad elejére, sőt két oldalán oldalkifutóval is bővül a Nagyszínpad. Az építmény súlya így meghaladja a 200 tonnát.

Duplájára nőtt a színpad két oldalán a kivetítő, így már kétszer 60 m2-es képernyőn lehet látni a koncerteket. A világítástechnika minden eddiginél több robotlámpából áll majd, és Prince kérésére még egy 96 lámpából álló led-ráccsal is emelik a tétet a szervezők.

A hangzást is igyekeztek javítani, a még jobb lefedettség eléréséért idén a korábbi kettő helyett, már négy delay torony teríti a hangot a nézőtéren.

Fontos lehet, főleg este, részegen sodródva, hogy idén helyet cserélt egymással az A38 sátor, és a metál zenei színpad, amely idén újból kiköltözött a szabadba: sátortető helyett a csillagos eget nézhetjük majd, ha időnként fel is nézünk a nagy fejrázásban. Itt azonban csak este 11-ig szólhat a zene, utána a sátraktól a kocsmákból áradó bestof albumokig, minden zeneládát lekorlátoznak az automatikusan működő zajlimitáló technikai eszközök. Azért a metálosoknak sem kell este tizenegy után breakbeatre fanyalodniuk, a Metál-Ketrec nevű új sátorban egész éjjel szól majd a rockdiszkó.

Új színpad is épült Európa néven, ahol otthon már ismert zenekarok lépnek fel szerte Európából. Mintha a Tankcsapda német fesztiválokon haknizna, biztosan fellép majd a Go Back To The Zoo Hollandiából, a Triggerfinger és a Wallace Vanborn Belgiumból, a Verdena Olaszországból, a Söhne Mannheims Németországból, az Ismo Alanko & Teho Finnországból, a For a Minor Reflection Izlandról, az Elvis Jackson Szlovéniából, a Puding Pani Elvisovej Szlovákiából, a Skyline Csehországból, a Mitch & Mitch Lengyelországból, a Gravity Co. Bulgáriából, a Francis International Airport Ausztriából és a The Mono Jacks Romániából. Indulhat a Google-keresés.

Készpénz nélkül

Idén már nem lehet készpénzzel fizetni a Szigeten, mindenki kap egy kártyát, amit aztán különböző pontokon lehet feltölteni, a sör-bor-pálinka pedig már ki is van fizetve, ha kártyánk a pulton található terminál közelségébe került. Az NFC-tenchnológián alapuló Metapay-fizetési rendszer kártyáit 34 feltöltő ponton lehet a feltölteni, és 1200 terminálon keresztül zajlik a fizetés. 200 pénztáros és 60 hosztesz segíti a Metapay Fesztiválkártya használatát, aki pedig fél, hogy elveszti a plasztik lapocskát, az megveheti a karórás verziót is 7990 forintért, aztán elég ha a hot dog-árusnál megmutatja a terminálnak a pontos időt, és máris falhat. Figyelem, ha kártyával töltjük fel a kártyánk, vagyis ha bankkártyánkat használjuk, száz forint kényelmi díjat levonnak a feltöltött egyenlegből!

Ha már a kajáknál tartunk, idén már McDonald's is van a Szigeten, de akik valamivel különlegesebbre vágynak, azok a francia kempingben francia éttermet, az olasz kempingben pedig olasz éttermet is találnak majd. Lesz croissant és valódi baguette, pastis, sorbet és mousse is.

Az indiai, kínai, erdélyi, thai és görög kifőzdék mellett ezenkívül 5 főttkukoricás, 5 lángosos, 5 pizzás, 5 kenyérlángosos, 3 óriáspalacsintás, 4 bio- illetve vegakonyhás, és 9 hot dog-os várja az éhezőket. Ja és persze 81 pub, 15 boros, 4 pálinkaház és egy rakás sörcsap. Figyelem, a szervezők idén bevezették a csak a tizennyolc év felettieket illető megkülönböztető karszalagot, hogy a vendéglátósok láthassák, kik fogyaszthatnak alkoholt a Szigeten. Ezt azért nem kell mindenkinek kiváltania, csak aki nem elég pocakos és megviselt, hogy nagykorúnak nézzék.  • Tippek
  • Bankszámla