no

Nyáron mindenhol dubstep lesz

2012.06.27. 20:46 Módosítva: 2012.06.27. 20:47
Az Index fesztiválblogja

Azzal nem mondunk nagyot, hogy elektróval vagyunk a legjobban ellátva a 2012-es fesztiválszezonban. Köszönhető ez egyrészt annak, hogy mostanában tényleg a laptopok mögött történnek a legizgalmasabb dolgok, de a még mindig túlnyomórészt erre épülő Balaton Sound jelenléte is sokat nyom.

VOLT fesztivál

Na de kezdjük a Volttal, ahol rögtön ott van Skrillex, akinek ugyan dalai nem nagyon vannak, de a jókor érkező szarrátorzított basszusokkal is el tudott érni akkora sikert, hogy nemrég még grammyt is kapott leginkább dubstepnek nevezhető döngöléseivel. Nincs mit tenni, abszolút világsztár, tehát legalább azért érdemes belenézni, hogy lássuk, mire katiznak mostanában a középiskolások. Sopron, június 27-30.

Érdekes lehet még az angol énekesnő, Katy B, aki természetesen modern alapokra, meglepő módon például dubstepre adja elő az egyszerű lányt a szomszédból, és talán a Röyksopp is megmutatja, hogy nem olyan botrányos koncerten, mint amilyennek eddig megismertük. A gyorsabb törtütemek rajongói a Faith No More után közvetlenül Chase & Statusra is ikszelgethetnek, de Emalkay is érdekes lehet, természetesen akkor, ha szeretjük a dubstepet.

Balaton Sound

Mivel a Balaton Sound erről szól, ezért a szokásos nevek (David Guetta örökké, Paul Kalkbrenner, Svan Vath, stb) helyett inkább azokról szólunk, akik tényleg szokatlanok. Lesz itt például az új David Guettaként emlegetett Calvin Harris, és a szintén új David Guettaként emlegetett Avicii, de sokat lehet várni Katy B férfi verziójától, Example-től is. Jön az orosz deep house egyik legnagyobb felfedezettje, Nina Kravitz, teljesen szétcsavarhat minket a pár év késéssel érkező, de még mindig érdekes Mouse on Mars, kicsit visszahozza 2007-et a Digitalism, a Caribou pedig talán fesztiválon jobban működhet, mint klubkoncerten tette. Érdemes még belenézni a talán feloszlott Pendulum tagjaiból álló Knife Partyba, ami leginkább abban különbözik az anyazenekartól, hogy tuskó drum and bass helyett tuskó electro-house-t játszik. Zamárdi, július 12-15.

Hegyalja és Campus

Ha meguntuk a négynegyedeket, elnézhetünk a Hegyaljára is, ahol a töménytelen metál mellett simán hülyére légbokszolhatjuk magunkat a Pendulum DJ szettjére, a két remek lemezt maga mögött tud Evil Nine-ra, vagy az igazán veretős drum and bassben utazó Black Sun Empire Stamina MC-vel kiegészített performanszára. Mivel Magyarország imádja valamiért a drum and basst, ezért a Campusra is jut, oda most épp a NOHA, Matrix & Futurebond, és Friction & Linguistics jutott. Tokaj-Rakamaz, július 18-22. illetve Debrecen, Nagyerdő, július 25-29.

Sziget

El is érkeztünk a Szigethez, ahol elsőként kell megemlíteni a kortárs kísérleti elektronika legnagyobb alakját, Flying Lotust, aki már jó ideje tartozik egy magyar fellépéssel, de a klasszikus house-t játszó Azari & III fellépése is nagy szó, a legprosztóbb french house-ban utazó SebastiAnról nem is beszélve. Partyállatkodni is lehet, ehhez megfelelő soundtrack Steve Aoki, és a jelenleg ismert univerzum legnagyobb partyarcaiból álló LMFAO. Nyilván itt is van dubstep, ez lesz az angolok három talán legnagyobb nevéből álló Magnetic Man. Budapest, Óbudai-sziget, augusztus 6-13.