AC/DC helyett csak AB/CD jutott

Tribute fesztivál a Petőfi Csarnokban

2009.01.25. 20:01
Iron Maidnem, CC Top, Motörhand, és egyéb hülye nevű tribute bandák 13 órás gigakoncertjén léggitározhattak szombaton a fémszívű rockerek. A szervezők trükkösen éjfélre időzítették a Guns N' Roses-dalokat játszó Hollywood Rose-t, így mindenki maradt hajnalig.

Hajmetálosok éjszakája

3000-en headbangeltek a Petőfi Csarnokban szombat délutántól vasárnap hajnalig az Iron Maidnem, a CC Top, a Motörhand, és a többi, hülye nevű tribute banda koncertjein. Fél nyolckor kezdett a szegény ember AC/DC-je, a magyar AB/CD, így jutott Back in Black meg Highway to Hell azoknak is, akik márciusban lemaradnak Brian Johnsonékról. Az egy négyzetméterre eső léggitározók aránya viszont a Hollywood Rose-on volt a legmagasabb. Itt annyira stimmelt minden a frontember fejkendőjétől, a Kill Your Idols-pólón át a színpadon rohangálásig, hogy mellettünk egy metálterpeszben léggitározó rocker hat sör és tömény után már a 92-es tokiói Guns-koncerten érezte magát.

Szegény ember Iron Maidene

"Irigylem a Hollywood Rose-t, mert az Iron Maidnemen az első három sorban csak szőrös szakállasok vannak, itt meg nagymellű szőkék" - mondta egy Iron Maiden-rajongó, mikor arra kerestük a választ, kiket hoz lázba egy tribute fesztivál. Azt is megtudtuk, hogy minden rockzenész tribute zenészként kezdi, mert ha van egy gitárja, akkor először úgyis a kedvenc Metallica-számait pengeti el a garázsban. Aztán el kell döntenie, hogy vagy a saját zenéjét adja elő ötszáz embernek, vagy továbbra is a bálványait utánozza, de már ezrek előtt.

Majdnem rockistenek

"Az elején csak azokra akartam hasonlítani, akik miatt gitározni kezdtem - meséli a szolnoki Cserfalvi "Töfi" Zoltán, aki 96-ban hozta össze az Iron Maident játszó Iron Maidnemet. - Most tízezrek előtt lépünk fel külföldön. Nyilván jobban esne, ha saját bandával tudnék ekkora sikereket elérni, de 20 év zenélés után eljutottam oda, hogy soha nem fogok olyan jó dalokat írni, mint a Maiden." Az Iron Maidnemről egyébként Bruce Dickinsonék is tudnak, 2003-ban a debreceni Maiden-koncerten Dave Murray és Nicko McBrain személyesen gratuláltak alteregóiknak. "Nyáron, amikor a Maiden a Szigetre jött, elkaptuk őket a reptéren, és odaadtuk dvd-n az 5 órás koncertünket, amin mindent eljátszottunk tőlük - idézi fel Töfi - Szerintem azóta is komplett őrültnek tartanak minket."

A szegény ember AC/DC-je

Nem minden tribute banda ilyen szerencsés az anyazenekarával: "Az AC/DC ma már akkora brand, hogy a zenészekkel nem is tudsz kapcsolatba lépni, leráznak a menedzserek - meséli Kristó László, az AB/CD frontembere - Nem érdekli őket egy újabb tribute banda, csak Németországban 84 van belőlük. Visszaírtak, hogy oké, vásároljunk sok dvd-t meg pólót." Pedig az AB/CD hangzásban és külsőségekben is jól hozza az eredetit: Laci rekedt üveghangja ugyanúgy horzsol, mint Brian Johnsoné, a gitáros meg kiköpött Angus Young a kinőtt iskolai zakójával meg az térdgatyával.

"Ez nekünk csak örömzene - folytatja az énekes - Az a küldetésünk, hogy olyanok is hallhassanak élőben AC/DC-t, akik már nem tudtak jegyet szerezni a márciusi koncertre. Van rendes állásunk is, a gitárosunk mozdonyvezető, én meg a Borsodchemnél vagyok laboráns. Amit az AB/CD-vel keresek, azt már másnap elbulizom, és ha lesz nálunk jobb AC/DC tribute zenekar, azonnal kiszállok a buliból" - mondja már a bárpultnál, aztán a kezére szórt sót felszippantja az orrába, legurít egy tequilát, a citromot meg beledörzsöli a szemébe.

"Volt buli, amit gatya nélkül nyomtam végig"

A szervezők 23:30-ra rakták a Guns N' Roses hazai utánzatát, a Hollywood Rose-t, természetesen azért, mert miattuk mindenki hajnalig marad a PeCsában. "Szerintem azért vagyunk ilyen népszerűek, mert ugyanazt nyújtjuk a rajongóknak, amit a Guns 92-ben, a klasszikus felállással - mondta a frontember, Jesse James, aki a bulit fejkendőben és skótszoknyában nyomta végig, utóbbi alá most kivételesen vett alsógatyát is. - Jöhet ide Gilby Clark, meg a Velvet Revolver, mert imádja mindenki a régi tagokat, de ha ma Slash kiáll a színpadra ugyanazzal a cilinderrel meg a gitárral, mint 15 éve, akkor senki sem az új dalaira kíváncsi, hanem hogy mennyire megy neki az It's So Easy."

A Hollywood Rose gitárosa nincs ugyan cilinderben, de a rajongók szerint hiba nélkül végignyomta az összes szólót hajnali egyig. "Egy tribute zenekarnak nem kell 100 százalékban hasonlítania az eredetire, legyél inkább önmagad - folytatja Jesse - Én nem vagyok Axl Rose, sosem fogom a színpadon azokat a kígyómozgásokat csinálni. A balhézásban sem utánozzuk a Gunst, mert akkor legközelebb nem hívnak minket sehová."

Nem Axl Rose, Hollywood Rose

"Oké, valahol minden ember Axl Rose akar lenni, és néhányszor szívesen szétverne egy hotelszobát. De mi külföldön sem csinálunk ilyet, mert jól nevelt parasztgyerekek vagyunk - mondja Jesse - Csak iszunk, de biztos vagyok benne, hogy többet, mint a Guns." Kiderül, hogy a Hollywood Rose-t külföldön a tribute zenekarok élvonalban jegyzik: "Tavaly Billy Idol menedzsere hívott fel azzal, hogy hallott rólunk, és legyünk előzenekaruk az ausztriai koncerten."

"Az eredeti Guns-tagok is bírnak minket, Steven Adler még dobolni is eljött volna a Hollywood Rose 5. születésnapi koncertjére, de a turnéja miatt nem jött össze. Olaszországban viszont úgy lettünk eladva, mint Steven Adler kedvenc Guns-zenekara. Oké, ez csak egy jó reklámszöveg, de amikor együtt ittam vele, és tök komolyan ugyanezt a szemembe mondta, akkor azért el tudtam hinni neki."

Csak a Tankcsapdában vannak főállású rocksztárok

Mégis meg lehet élni itthon tribute zenélésből, ha a legnépszerűbb külföldi bandát utánozza az ember? - tesszük fel a kínzó kérdést hajnali kettőkor. "Lófaszt - válaszolja Jesse - Csak külföldön van ebben pénz. Itthon a Szigeten 5000 ember előtt nyomunk egy másfél órás élő koncertet, kapunk érte 70 ezret. A Dolly Rollnak ugyanitt 200 ember csápol, de a 30 perc playback után 350 ezret kapnak, ami felháborító. Azért lettem rockzenész, mert gimnazistaként láttam a videóklippekben azt a rengeteg csajt meg piát. De itthon csak a Tankcsapda meg a Hooligans tagjai tudnak főállású rocksztárok lenni."