Erzsébet
1 °C
4 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A BMSZKI (a főváros hajléktalanellátó szervezete) adományokat gyűjt hajléktalan nőknek, elsősorban fehérneműket (bugyi, melltartó, harisnya), tisztálkodószereket, kozmetikumokat, sminkcuccokat várnak.

  "Ha nem tetszik a színe, az illata, ha nem a te bőrödre való, de tudod, más örülne neki, hozd el hozzánk!" - írják. 

  Az adományokat "Csajok csajoknak" jeligére várják hétköznaponként 8.00 és 16.00 óra között vagy előre egyeztetett időpontban a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinél, a 13. kerület, Dózsa György út 152. szám alatt a Módszertani csoportnál.

  További részletek itt

 • Nincs könnyű dolga az embernek, ha be akar törni az akadémiai életbe. Sok a bosszantó aprómunka, fénymásolni, szaladgálni. Egészen extrém szintre emelte viszont a hallgatók csicskáztatását egy indiai származású professzor az Egyesült Államokban. Egy helyi lap kiderítette, hogy a tanár

  pincérnek, takarítónak, kutyaszitternek használta a diákjait.

  Ashim K. Mitra kansasi egyetem orvostudományi karának tanára azzal élt vissza, hogy sok indiai származású diákban él még a tanárok iránti eltúlzott tisztelet. "Indiában, ha egy tanár mond valamit, akkor megteszed", nyilatkozott az egyik diák. Mások arról meséltek, hogy kertészkedniük kellett a tanár házánál, vagy éppen bútorokat cipelniük. 

  Mitra 24 éve vezeti az egyetem farmakológiai intézetét, volt olyan indiai diák akit azzal fenyegetett, hogy ha nem csinálja meg amit kér,

  akkor kirúgatja az egyetemről, és kitoloncoltatja az országból is.

  Az egyetem más tanárai szerint a visszaélések nem voltak ismeretlenek az egyetem vezetése előtt sem, de mivel Mitra jó névnek számít a szakterületén, több mint 7 millió dollárnyi támogatást nyert már el általa az egyetem.

 • November 14-én volt a diabétesz világnapja, az inzulint izoláló orvoscsoport egyik tagja, Frederick Grant Banting születésnapja után. Az inzulint 1922-ben fedezték fel, használható formáját Banting és a labor vezetője, John James MecLeod fejlesztette ki, 1923-ban Nobel-díjat is kaptak érte. A felfedezésben elvitathatatlan érdeme volt  még Banting segédjének, Charles Bestnek, illetve a tisztított inzulin elkészítőjének, Bert Collipnak.

  Az általában jobban ismert, időskori cukorbetegség mellett egyre több gyermeknél diagnosztizálják az 1-es típusú diabéteszt is. Jelenleg Magyarországon mintegy 6000 gyermek él ezzel a betegséggel, naponta diagnosztizálnak új eseteket. Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun folyamat eredményeképpen alakul ki: a szervezet téves immunreakció során elpusztítja a vércukorszint fő szabályozó hormonját - az inzulint - termelő sejteket. Jelenlegi tudásunk szerint az 1-es típusú diabéteszt sem megelőzni, sem gyógyítani nem lehet, de a korszerű inzulinterápiás megoldásoknak köszönhetően az érintettek élete egészséges társaikéhoz hasonló lehet.

  Ezt segítendő november 24-én a MentaPRO Alapítvány és a Sportos Cukorbetegekért Egyesület a Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából ingyenes élménynapot rendez 1-es típusú, autoimmun diabétesszel élő gyermekek, felnőttek és családjaik számára. A zuglói Hajós Alfréd Kéttannyelvű Általános Iskolában lesz sport, kézműves foglalkozás és egészségügyi, életmódbeli tanácsadás is.

 • Nagyon fontos, hogy ne keverjük a dolgokat, mert nem a zokninak kell érettnek és használtnak lennie. Az a lényeg, hogy a zokni pamutból legyen, egyenletesen melegítse az éretlen avokádót, amely ennek hatására hamarabb fogyaszthatóvá válik.

  Képernyőfotó 2018-11-18 - 23.15.10.png

  Létezik már olyan zokni is, amit kimondottan avokádóknak terveztek, és darabja (elvégre az avokádók nem párosával járnak) húsz dollárba, azaz nagyjából hatezer forintba kerül.

  (BoingBoing)