Jót tesz a bornak, ha egy tó mélyén érleljük?
A rövid válasz:
kifejezetten jót.
Szombaton ugyanis a Boden-tó mélyén fekvő fehérbort emeltek ki, melyet egy év és három és fél hónapig tároltak a Németország, Svájc és Ausztria határán fekvő tóban.
Az 1000 literes nemesacél tartályban egy osztrák borász fehérborát 2019. május 15-én helyezték el a tó 60 méter mély fenekén egy vörösbort tartalmazó tartállyal együtt,
hogy megtudják, milyen lesz a bor, ha abszolút stabil nyomáson és hőmérsékleten víz alatt tárolják.
A különleges tárolás határozottan jót tett a bornak, nőtt a mineralitása, osztotta meg első benyomásait Sepp Möth vorarlbergi borász, aki rögtön a kiemelés után, a bregenzi kikötőben megkóstolta portékáját.
A vörösbort már júliusban kiemelték, tévedésből, mert a rossz látási viszonyok miatt összetévesztették a fehérborral. A vörösbor elemzésének végleges eredményei csak az elkövetkező hetekben készülnek el, Robert Steidl, a klosterneuburgi borászképző iskola volt vezetője szerint azonban az első ízpróbák szerint „nagyon jót tett a bornak” a víz alatti érlelés.
A Boden-tó fenekén érlelt kétféle bort Tiefenrausch, azaz Mélységi mámor néven limitált kiadásban, 1300 palackban hozzák forgalomba.