Ötven éve dübörög a floridai űrkikötő

2012.07.01. 14:39 Módosítva: 2012.07.01. 16:59
Vasárnap jelentős űrtörténelmi évfordulót ünnepel az Egyesült Államok: 1962. július 1-jén kezdett hivatalosan működni Floridában a NASA űrkikötője, a Kennedy Space Center. Az űrhajózás orgazmus közeli pillanataira, azaz a rakétaindításokra koncentráló képes válogatásunkban felidézzük az elmúlt korszak emberes űrrepüléseit, az amerikai űrprogram nagy projektjeit és a Kennedy Űrközpont történetének érdekes mozzanatait.

Tudta? A központ építését 1958-ban kezdték el, Eisenhower elnök alatt, és 1962-ben, már Kennedy elnöksége közben fejezték be. Hivatalosan 1962. július 1-jén kezdte meg itt működését az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A Kennedy Űrközpont eredeti neve Launch Operations Center volt, 1963-ban nevezték át a merényletben elhunyt fiatal elnök tiszteletére.

Tudta, hogy? Az űrbázis helyét már a 40-es években kinézték, mint ideális űrhajóindítási helyszínt. Közel van az Egyenlítőhöz (azaz itt nagyobb a Föld kerületi sebessége, ami plusz lendületet ad a startoló űrhajónak), és az óceán partján terül el, vagyis ha katasztrófa történik, nem zuhannak lakott területre a roncsok.

Tudta? Az űrközpontot Charles Luckman, híres amerikai építész tervezte, ahogyan a másik legendás amerikai űrközpontot, a houstonit is. A leghíresebb munkája a New York-i Madison Square Garden sportcsarnok.

Tudta? Az űrközpontot sokszor emlegetik Cape Canaveralként is. Ez valójában a központtal egybeépült, és közösen működő, de nem a NASA, hanem a légierő felügyelete alatt álló légibázis neve.

Tudta? Florida híres a hurrikánjairól, az űrközpontban is többször tett kárt egy-egy nagyobb trópusi vihar. A legsúlyosabb sérüléseket a Charley hurrikán okozta 2004-ben. 1969-ben az Apollo 12-be vágott bele egy villám közvetlenül a start után, de nem okozott komolyabb üzemzavart.

Tudta? A Kennedy Űrközpont látogatóközpontja népszerű turistalátványosság, Orlandóból egy óra alatt elérhető autóval, és a világ legjobb űrhajózási kiállításait kínálja. Évente 1,5-2 millió látogatója van, Disneyworld mellett Florida másik kihagyhatatlan turistacélpontja. A belépő elég borsos, 45 dollár (bő 10 ezer forint) a legolcsóbb felnőttjegy.

Tudta? A Kennedey Űrközpont az űrhajózás történetének számtalan mérföldkövénél szerepelt indító állomásként, a Holdra szállástól az első közös amerikai-szovjet űrutazás, az Apollo-Szojuz projekt amerikai részének indításáig, a Hubble űrteleszkóp Föld körüli pályára állításától át legutóbb a SpaceX Dragon űrkapszulájának, az első kereskedelmi űrhajónak az indításáig.

Tudta? Az űrközpontba ritkán ugyan, de beengednek filmes stábokat is dolgozni, legutóbb a Transformers 3-hoz forgattak itt jeleneteket.

Tudta? Az űrsiklók leszállópályája 100 méter széles és 5 kilométer hosszú. Egy 13 emeletes épület magasságának megfelelő fékezőernyő lassította le ezen az úton a leszálló űrrepülőket. A központ egyik legkülönlegesebb szerkezete az a több mint 100 ezer liter vizet használó mosógép, ahol ezeket az ernyőket használat után tisztították.

Tudta? A központ igazgatója 2003 és 2007 között James W. Kennedy volt, vagyis négy éven keresztül az igazgató nevét viselte az intézmény. Egyébként nem rokonok a volt elnökkel.

Tudta? A Kennedy űrközpont legnagyobb épülete a VAB (Vehicle Assembly Building) gyártócsarnok, ami 160 méteres belmagasságával, 3,6 millió légköbméteres térfogatával a világ egyik legnagyobb egyszintes épülete. Itt szerelték össze az összes Saturn rakétát és űrsiklót, és olykor szolgált a garázsukként is.

Tudta? Az űrközpont éves költségvetése 350 millió dollár, 2100 NASA-alkalmazottat és 11 ezer szerződéses külsőst dolgoztat. Legalábbis ez volt a helyzet az űrsiklóflotta nyugdíjazásáig, és a NASA költségvetésének megvágásáig, ami 6000 fős fokozatos leépítéssel járt.

Tudta, hogy? Az űrközpontból mostanában nagyjából egy-két havonta indítanak rakétát az űrbe. A legutóbbi fellövés június 29-én volt az egyik amerikai titkosszolgálat, az NRO megbízásából, a következő augusztus 23-án esedékes, akkor a NASA kozmikus sugárzást vizsgáló RBSP szondája megy fel.