Egy végzetes nap krónikája

Ötven éve történt, mégis számos bizonytalanság övezi John F. Kennedy elnök 1963. november 22-i meggyilkolását. Több vizsgálóbizottság is készített jelentéseket, a szemtanúk sem egyféleképpen emlékeznek, és még az sem biztos, hány lövést hallottak. De a tető lehúzása Kennedy ötlete volt.

November 21. - A texasi körút

Az Egyesült Államok legfiatalabb, 46 éves elnöke, John F. Kennedy és felesége, Jackie 1963. november 21-én kétnapos, öt várost érintő körútra indult Texasban, amivel egyrészt megkezdte a felkészülést az egy évvel később esedékes elnökválasztásra, másrészt pedig a texasi demokraták közötti széthúzást is megpróbálta elsimítani.

Kennedy és felesége november 21-én a texasi San Antonio reptéren.
Kennedy és felesége november 21-én a texasi San Antonio reptéren. (Fotó: Art Rickerby)

Kennedy annak ellenére is ragaszkodott a dallasi állomáshoz, hogy egy hónappal korábban szélsőjobboldali tüntetők részéről fizikai atrocitás is érte a városban Adlai Stevenson ENSZ-nagykövetet, így viszont minden korábbinál szigorúbb biztonsági intézkedésekkel várták az elnököt. Kennedyék csütörtökön elsőként San Antonióba érkeztek, onnan Houstonba mentek tovább, majd Fort Worthben töltötték az éjszakát.


November 22. – A gyilkosság napja

11:10 - Indulás Dallasba


Szemerkélő esővel indult a végzetes péntek reggele, de Kennedy esernyő nélkül mondott egy rövid beszédet szállásuk, a Texas Hotel előtt, és felesége elhúzódó reggeli készülődésével is viccelődött. Bent a reggeli alatt a JFK Library beszámolója szerint az állandó katonai készültség fontosságára hívta fel a figyelmet, majd autókonvojuk a Carswell légibázisra indult, ahonnan negyedóra alatt repültek át Dallasba.

Kennedy üdvözli a Forth Worth-ben összegyűlt támogatóit.
Kennedy üdvözli a Forth Worth-ben összegyűlt támogatóit. (Fotó: Art Rickerby)

11:30 - Úton a helyszínre

 

Mire az elnök különgépe földet ért, kisütött a nap. Tanácsadói ezt Kennedy-időnek hívták, annyiszor volt szerencséjük a korábbi kampány alatt az időjárással. Ha aznap esős marad az idő, talán minden máshogy alakul: Kennedy a szikrázó napsütés miatt maga döntött a lehúzott tetős limuzin mellett.

A dallasi Love Field repülőtéren Kennedy és felesége is kezet rázott az összegyűlt emberekkel, az ikonikus, rózsaszín ruhába öltözött Jackie pedig kapott egy nagy csokor vörös rózsát is, amit magával vitt az útra. Az elnöki konvoj a tervezettnél valamivel később, 11:38-kor indulhatott el Dallason át az üzleti negyedben tervezett beszéd helyszínére.

Jackie Kennedy egy csokor rózsával a Love Field reptéren.
Jackie Kennedy egy csokor rózsával a Love Field reptéren. (Fotó: Art Rickerby / Europress / Getty)
Dallasban több tízezer ember vonult az utcára, hogy üdvözölje az elhaladó elnöki konvojt. Kennedyék mellett a lehúzott tetejű limuzinban utazott John Connally texasi kormányzó és felesége is, mind mosolyogva integettek az út mentén összegyűlt tömegnek.
Dallasban több tízezer ember vonult az utcára, hogy üdvözölje az elhaladó elnöki konvojt. Kennedyék mellett a lehúzott tetejű limuzinban utazott John Connally texasi kormányzó és felesége is, mind mosolyogva integettek az út mentén összegyűlt tömegnek. (Fotó: Underwood Archives / Europress / Getty)
Nem mindenki nézte ugyanakkor jó szemmel az elnöki látogatást. Az elnököt hazaárulónak kikiáltó szélsőjobboldali csoportok szórólapokat szórtak szét Kennedy útvonala mentén az elnök érkezése előtt, habár a menetet sehol nem zavarták meg az ellentüntetők, ahogy Kennedy-ellenes transzparenseket sem lehetett látni az út mentén.
Nem mindenki nézte ugyanakkor jó szemmel az elnöki látogatást. Az elnököt hazaárulónak kikiáltó szélsőjobboldali csoportok szórólapokat szórtak szét Kennedy útvonala mentén az elnök érkezése előtt, habár a menetet sehol nem zavarták meg az ellentüntetők, ahogy Kennedy-ellenes transzparenseket sem lehetett látni az út mentén. (Fotó: Keystone / Europress / Getty)

12:30 - A merénylet pillanatai

A lépésben haladó konvojban az elnöki limuzin a tervezettnél később, 12:30-kor fordult rá az Elm Streetre, és haladt el a tankönyvraktár épülete előtt. A raktártól kikanyarodva eltűnnek a házak, egy zöld rét mellett kiszélesedik a tér, és az út enyhe lejtővel folytatódik. A legtöbb autó itt felgyorsulva ment tovább, Kennedyék viszont lelassítottak, és integettek a tömegnek.

Ekkor dördültek el a lövések. Többször eltalálták a jobb karját éppen integetésre emelő Kennedyt, akit a hátán keresztül a torkán, majd a fején ért lövés. Életveszélyesen megsérült Connally kormányzó is, a hátán át behatoló lövés a karját is megsebesítette.

Abraham Zapruder, az egész eseménysort filmen megörökítő férfi épp az elnöki autó felett állt a dombon a merényletkor. 8 milliméteres kameráját néhány másodperccel azután indította el, hogy az elnöki limuzin kikanyarodott a térre. Az innentől rögzített 26,6 másodpercével aztán bevonult a történelembe, egyedülálló felvétele ugyanis végigköveti a merénylet minden mozzanatát.
Abraham Zapruder, az egész eseménysort filmen megörökítő férfi épp az elnöki autó felett állt a dombon a merényletkor. 8 milliméteres kameráját néhány másodperccel azután indította el, hogy az elnöki limuzin kikanyarodott a térre. Az innentől rögzített 26,6 másodpercével aztán bevonult a történelembe, egyedülálló felvétele ugyanis végigköveti a merénylet minden mozzanatát. (Fotó: Three Lions / Europress / Getty)

Így is történhetett?

A merényletet bizonytalanság, egymásnak ellentmondó tanúvallomások, feltételezések lengik körül, kiváló táptalajt nyújtva a legváltozatosabb összeesküvés-elméleteknek. Ezekről és arról, kinek állhatott útjában Kennedy, bővebben kapcsolódó cikkünkben olvashat >>>.

Zapruder nem profi operatőr volt, csak hobbiból filmezett. A közeli ruhaboltját hagyta ott egy kis időre, hogy megnézhesse az elnöki menetet. Elmondása szerint végig tisztában volt felvételének jelentőségével, filmje csak évekkel később, a merénylet rekonstruálásának céljából lett nyilvános.

A következő videón a Zapruder felvétel digitálisan felújított és lelassított verzióját nézhetik meg. A gyilkosság pillanatát is ábrázoló felvétel megtekintését csak felnőtt olvasóinknak ajánljuk.

Két kongresszusi bizottság is vizsgálta Zapruder felvételét, és a közös alap ellenére sem értettek egyet abban, hogy melyik pillanatban látható az első lövés, és arról sincs konszenzus, hogy hány lövést adtak le összesen. A tanúk többsége ugyanakkor háromra emlékszik.

Hallottam a durranásokat, amiket akkor petárdáknak gondoltam, de kiderült, hogy lövések voltak. Nagyon élénken látom magam előtt, ahogy azt hittem, hogy konfetti ömlik ki az autóból

– mondta Jeff Franzen, aki akkor hatéves volt, és szüleivel éppen az autó közelében állt, amikor a lövéseket leadták.

Fotósok rohannak az elnöki konvoj felé a lövések után
Fotósok rohannak az elnöki konvoj felé a lövések után (Fotó: Art Rickerby / Europress / Getty)

Vér és agydarabok repültek az elnöki limuzin mögötti autóra és az oldalt haladó rendőrmotorosokra is, miközben beterítették az elnöki kocsi belsejét. Kennedy felesége karjaiba csuklott, Clint Hill, az elnök védelméért felelős Titkos Szolgálat egyik ügynöke pedig a limuzint kísérő autóból kiugorva felmászott az elől haladó kocsira, hogy a testével védje az elnöki párt.

Az autó tele volt sárga rózsákkal, vörös rózsákkal és vérrel, ez mind beterített minket

– emlékezett vissza Nellie Connally, a texasi kormányzó felesége a New York Timesnak a merénylet negyvenedik évfordulóján.

A rendőrmotorosok felvezetésével a limuzin azonnal a közeli, pár perc alatt elérhető Parkland kórházba száguldott. Kennedy felesége Connallyék beszámolója alapján azt kiáltotta a kocsiban, hogy „a kezében van a férje agya", de Kennedy állítólag még lélegzett, amikor megérkeztek a kórházhoz.
A rendőrmotorosok felvezetésével a limuzin azonnal a közeli, pár perc alatt elérhető Parkland kórházba száguldott. Kennedy felesége Connallyék beszámolója alapján azt kiáltotta a kocsiban, hogy „a kezében van a férje agya", de Kennedy állítólag még lélegzett, amikor megérkeztek a kórházhoz. (Fotó: Keystone-France / Europress / Getty)

12:33 - Hajtóvadászat a gyilkos után

Ezekben a percekben Kennedy feltételezett gyilkosa, a 24 éves Lee Harvey Oswald beszámolók szerint elhagyta a tankönyvraktárat, még mielőtt a rendőrség körbevette és lezárta volna az épületet. Az emeletek között többen is találkoztak vele, nyugodtnak írták le.

Ahogy felnéztem, láttam, hogy egy puska csövét húzzák vissza az ablakból, de nem láttam a merénylőt 

– mondta a konvojban utazó Bob Jackson, a Dallas Times Herald fotósa a tankönyvraktár ötödik emeletére utalva.

Felül: a lövések után a rendőrök körülzárták a raktárépületet.  Balra: a könyvraktár emeletén talált gyilkos fegyver. Jobbra: egy lőszermaradványt találtak a rendőrök a raktár mellett a földre dobva.
Felül: a lövések után a rendőrök körülzárták a raktárépületet.  Balra: a könyvraktár emeletén talált gyilkos fegyver. Jobbra: egy lőszermaradványt találtak a rendőrök a raktár mellett a földre dobva. (Fotó: Mondadori / Europress / Getty)

Oswaldról később kiderítették, hogy abban az évben vásárolt egy .38-as revolvert és egy távcsöves puskát. Az egy ideig tengerészgyalogos, majd két évig a Szovjetunióban élő férfi októberben kezdett el dolgozni abban az épületben, ahonnan a gyilkos lövéseket leadhatták.

A könyvraktár ablaka, ahol a gyilkos fegyvert megtalálták
A könyvraktár ablaka, ahol a gyilkos fegyvert megtalálták (Fotó: Hulton Archive / Europress / Getty)

13:00 - Kennedy halott


A kórházban próbáltak küzdeni Kennedy életéért, de a fejének egy része szinte teljesen leszakadt. Az épület előtt közben a Titkos Szolgálat megkezdte a limuzin megtisztítását, ami azonban nehezíthette a későbbi vizsgálatokat.

Katonák őrzik az ajtókat a Parkland kórházban
Katonák őrzik az ajtókat a Parkland kórházban (Fotó: Robert Phillips / Europress / Getty)

Erről értesítették az egyik szobában várakozó feleségét és Lyndon B. Johnson alelnököt is, aki már Kennedy meglövése óta ellátta az elnöki funkciókat. A hírt ugyanakkor csak nagyjából fél órával később jelentették be hivatalosan a nővérszobában megtartott rögtönzött sajtótájékoztatón.

Ez borzasztó, nem találok szavakat

– adott hangot az egész ország megdöbbenésének Mike Mansfield szenátor a szenátus rendkívüli ülésén, amit a merénylet után hívtak össze.

Egy New York-i járókelő reakciója a hírekre
Egy New York-i járókelő reakciója a hírekre (Fotó: Stan Wayman / Europress / Getty)

Oswald elfogása

Közben a rendőrök és a Titkos Szolgálat ügynökei átkutatták a tankönyvraktárat, ahol állítólag dobozok közé rejtve találtak egy távcsöves puskát, amit a gyilkos fegyvernek nyilvánítottak. Ezzel egyidőben Oswald körül is zajlottak az események. Egy J. D. Tippit nevű rendőr igazoltatni próbálta a férfit, aki erre agyonlőtte őt. 

Oswaldot fél órával később őrizetbe vették a Texas Filmszínházban. Négyszer hallgatták ki aznap este, előbb a rendőr meggyilkolásával, majd éjfél előtt nem sokkal megvádolták a Kennedy elleni merénylet elkövetésével is.

Elfogásakor Oswald azt kiabálta, hogy ártatlan, nem ölt meg senkit, és a rendőrök bizonyítékok nélkül állítják elő. Azt is gyakran ismételte, hogy felültették. Utóbbi mondata adott talajt a legnépszerűbb konspirációs teóriáknak, ugyanis sosem derült ki, mit értett Oswald ezalatt.

A gyilkos fegyver, az egyik helyszínen talált lőszer és Kennedy boncolási papírja
A gyilkos fegyver, az egyik helyszínen talált lőszer és Kennedy boncolási papírja (Fotó: Apic / Europress / Getty)

14:38 - Johnson letette az esküt

Kennedy holttestét egy koporsóban még azelőtt átszállították a kórházból az Air Force One-ra, hogy egy halottkém megvizsgálhatta volna. A boncolást csak később, egy marylandi katonai bázison végezték el.

Mielőtt az elnöki különgép felszállt volna, a konvojban Kennedyék mögött három autóval utazó Lyndon B. Johnson alelnök merev arccal maga elé nézve a fedélzeten letette az elnöki esküt. A jelen lévő Jacqueline Kennedy rózsaszín ruháján még mindig ott vöröslött férje vére, mikor Washingtonba indultak.

Lyndon B. Johnson eskütétele
Lyndon B. Johnson eskütétele (Fotó: Keystone / Europress / Getty)

November 24.

 

Oswald meggyilkolása

Oswaldra a következő két napban újabb kihallgatások vártak, vasárnap pedig átszállították volna a dallasi rendőrkapitányságról a börtönbe. Rengeteg újságíró sereglett össze a kapitányságon, és az amerikai nézők élőben láthatták, amint egy férfi fegyverrel a kézben előlép a tömegből, és közvetlen közelről lelövi Kennedy feltételezett gyilkosát. Oswald két órával később belehalt sérüléseibe a Parkland kórházban.

Owsald holtteste
Owsald holtteste (Fotó: Shel Hershorn / Europress / Getty)

Az Oswaldot állítása szerint bosszúból meggyilkoló Jack Rubyt, egy nightclub tulajdonosát többen hősnek kiáltották ki, de egyben fontos táptalajt is adott a Kennedy-merényletet körbelengő összeesküvés-elméleteknek, hogyan követhette el ilyen egyszerűen a gyilkosságot. Ruby 1967-ben, betegségben meghalt a börtönben.

Az elnök halálának körülményeit kivizsgáló Warren-bizottság 1964-ben adte le jelentését, amiben arra a megállapításra jutott, hogy Oswald magányos tettesként adta le a végzetes lövéseket a tankönyvraktár hatodik emeletéről. Azt is kijelentették, hogy sem Oswald, sem Ruby nem volt része valamilyen nagyobb összeesküvésnek. A jelentést ugyanakkor 75 évre titkosították.

Earl Warren (balról a 4.) leadja a jelentését a Kennedy-gyilkosságról Lyndon B. Johnson elnöknek
Earl Warren (balról a 4.) leadja a jelentését a Kennedy-gyilkosságról Lyndon B. Johnson elnöknek (Fotó: Francis Miller / Europress / Getty)

Az 1979-ben új vizsgálat nyomán új jelentést készítő képviselőházi különbizottság ugyanakkor több szempontból felületesnek ítélte a Warren-jelentést, amit fontos részletek mellőzésével vádolt. Ebben a vizsgálatban már előkerült a több merénylő lehetősége, és a szervezett bűnözéshez köthető szálat is megemlítették. Kennedy halálának körülményei azóta sem tisztázottak, az összeesküvés-elméletek hívei pedig cifrábbnál cifrább elméletekkel álltak elő az évek során.

Több százezren búcsúztak Kennedytől

Kennedy koporsóját hat ló húzta át a Fehér Házból a Capitoliumba, majd a St. Matthew's katedrálisba. Egy nap alatt nagyjából 250 ezer ember rótta le kegyeletét az elnök koporsója előtt. A szertartást Kennedy feleségének kérésére a szintén merényletben meggyilkolt Abraham Lincoln elnök temetéséről mintázták.

Lovasmenet Kennedy koporsójával
Lovasmenet Kennedy koporsójával (Fotó: AFP)

November 25. - Kennedy temetése

Johnson országos gyásznappá nyilvánította november 25-ét, amikor Kennedyt az Arlington Nemzeti Köztemetőben végső nyughelyére helyezték, a szertartáson több mint száz ország vezetői vettek részt.

Sokan elismeréssel emlékeztek meg arról, milyen határozottan viselkedett Jacqueline Kennedy a merénylet után és férje temetése alatt. A legmeghatóbb felvétel mégis az volt, amikor a hároméves John F. Kennedy, Jr. katonai tisztelgéssel búcsúzott apjától.
Sokan elismeréssel emlékeztek meg arról, milyen határozottan viselkedett Jacqueline Kennedy a merénylet után és férje temetése alatt. A legmeghatóbb felvétel mégis az volt, amikor a hároméves John F. Kennedy, Jr. katonai tisztelgéssel búcsúzott apjától. (Fotó: Universalimagesgroup / Europress / Getty)

(Források: JFK Library, Time, New York Times, BBC, History.com)