Akárhogy igyekszik, sosem kap Oscart

Több mint harminc éve ott van a legnagyobb filmek forgatásán, dolgozott Kubrickkal, Spielberggel és Eastwooddal is. Murray Close mégsem kaphat Oscar-díjat: standfotósoknak nem jár.

Minden a Ragyogással kezdődött: a Kubrickkal töltött három év annyira meghatározó volt Murray Close számára, hogy egyértelmű volt, a film közelében akar maradni a továbbiakban is. Ő csinálta azt a képet, amivel ma is azonosítjuk a Ragyogást: Jack Nicholson eszelős tekintete az ajtórésben. Murray Close lőtte, 19 évesen, élete első filmes munkája közben.

A nyolcvanas években került közel Steven Spielberghez és Clint Eastwoodhoz, és mikor egyértelművé vált, hogy a film fővárosa Los Angeles, Close is áttette a székhelyét, így tudta elvállalni a Jurassic Parkot vagy a Mission Impossible-t. Később visszatért Európába, előbb Prágában, majd Londonban volt a székhelye, dolgozott a Harry Potter-szérián, jelenleg Az éhezők viadala sorozatot fotózza.

Sosem akart Annie Leibovitz lenni, tudta, hol a helye a standfotósnak, szeretett láthatatlan lenni. "A rendezőn-produceren és a színészeken túl mindenki egyenrangú a forgatáson. Ugyanolyan fontos a jó smink, mint az időben érkező kávé. Észrevétlenül kell dolgoznod, mintha ott sem lennél. Minél többet vagy ott, annál kevésbé vesznek rólad tudomást. Márpedig én úgy szeretek fotózni, hogy az emberek észre sem veszik."