125 éves a londoni Savoy

2014.08.06. 18:40
A londoni Savoy Hotel olyan szinten intézmény, hogy egy időben az angol lapoknak külön Savoy-tudósítójuk volt, akiknek annyi volt a feladatuk, hogy a lobbiban figyelték, éppen milyen hírességek tartózkodnak a szállodában. Már a nyitáskor is az volt a koncepció, hogy olyan színvonalas szolgáltatást nyújtsanak mindenből, hogy a világ minden tájáról betérjenek a tehetősek – csak azért, hogy elmondhassák magukról, ott jártak.

A Savoy nemcsak az első luxusszálloda volt Európában, hanem a legmodernebb is. Itt volt először villanyvilágítás, lift, márványborítású fürdőszoba minden szobához, ahol hideg és meleg víz folyt a csapból, ők vezették be először a 24 órás szobaszervizt is. A mai napig külön tervező készíti a szálloda ágyait. Franciaországból hívtak szakácsokat, a konyhaművészetben olyan minőséget hoztak létre, hogy nemcsak a hírességek, hanem az arisztokrácia számára is vonzó lett. Korábban egyáltalán nem volt bevált szokás, hogy egy uralkodó nyílt színen étkezzen, a Savoy azonban ezt is divatba hozta, még VI. György király is megtisztelte a szállodát egy privát vacsorán, sőt, Erzsébet és Fülöp is itt jelent meg először hivatalosan a nyilvánosság előtt. A lakosztályok megépítése után Sarah Bernhardt és Sir Thomas Dewar évtizedekig lakott a szállodában, egy legendás gondolapartin az egész szállodát elárasztották vízzel, és egy bébielefánt szolgálta fel a desszertet.

A szálloda a szórakoztatásban is élen járt, olyanok léptek fel, mint George Gershwin, aki itt mutatta be a Kék rapszódiát – ezt a BBC is közvetítette –, később Frank Sinatra zongorázott és énekelt, majd Amy Winehouse szórakoztatta a vendégeket. A vendégek között pedig olyan hírességek voltak, mint Charlie Chaplin, Harry Truman, Judy Garland, Laurence Olivier, Marilyn Monroe, John Wayne, Humphrey Bogart, Elizabeth Taylor, Barbra Streisand, Bob Dylan vagy a Beatles.

A London belvárosában lévő luxusszálloda 1889. augusztus 6-án nyílt meg, 2010-ben teljes felújítás után nyitott újra.