Egy csipetnyi Amerika a Tisza-parton

Ötven évvel ezelőtt az algyői vízkutatók termálvizet kerestek, de végül olajra bukkantak, így a Szegedhez közeli szántóföldön az évek alatt egy fél budapestnyi telep épült meg. A Mol a jubileum apropóján szerette volna egy portrésorozattal meglepni az ott dolgozókat, akik közül többen is szinte a kezdetektől ott töltik a hétköznapjaikat. A projektre Déri Miklóst kérték fel, aki fotózott már miniszterelnököket, dolgozott a Magyar Narancsnak, de zenélt az I Love You zenekarban, illetve ő játszotta a Rám csaj még nem volt ilyen hatással főszerepét is.

  
A telep munkatársai olyan öltözékben jelenhettek meg a fotózáson, amilyenben szerettek volna – nem volt sem sminkes, sem sztájliszt. Volt, aki borostásan érkezett, más az első munkavédelmi sisakjával, vagy épp a telepen megismert párjával, akivel már évtizedek óta házasok.

 

A képek helyszínei, amennyire lehetséges, idomultak a fotóalanyok munkaterületeihez, vagy legalábbis a karaktereihez, de a szigorú szabályozások miatt még a sisak nélkül készült fotókat is külön engedélyeztetni kellett.

 

Déri közel két hétig dolgozott az óriási területen, igyekezett minél jobban megismerni az alanyait. „Látszott rajtuk, nagyon boldogok, hogy a munkájukról mesélhetnek. Volt olyan, aki a következő találkozásnál, ott folytatta a történeteit, ahol a legutóbb abbahagyta, egy másik pedig azóta a Facebookon küldi át a saját fényképeit, hogy mondjam el róluk a véleményem” – mesélte a fotós, aki azt is kiemelte: a Mol úgy bízta rá a teljes anyagot, hogy nem kellett semmiféle elvárásnak megfelelnie, hagyták őt szabadon dolgozni.


A gázüzem területén egykor csaknem háromezer ember dolgozott, mára ez a szám – a technológiai fejlődésnek köszönhetően – alig 250-re csökkent, annak ellenére, hogy az algyői az ország legnagyobb olajmezője, amely a hazai termelés nagyjából egyharmadát biztosítja. Déri végül a gázüzem 27 munkatársát örökítette meg, amiből most 15-öt – az alkotó kedvenceit 
 lehet megtekinteni az Indexen. A teljes anyagból Egy aranykor emlékei címmel nyílt kiállítás a szegedi Reök-palota előtti téren csütörtökön, Podmaniczky Szilárd képaláírásaival.