Amikor először kelt fel kétszer a Nap

70 éve, hogy az Egyesült Államokban végrehajtották az első nukleáris fegyver tesztjét: a Trinity-teszt során a Szerkentyűnek becézett, 20 kilotonnás implóziós plutóniumbombát robbantották fel.

A robbanás helyi idő szerint hajnalban, 5:29:45-kor történt. Három méter mély és 330 méter széles, jórészt radioaktív üveggel borított kráter maradt a helyén, a környező hegyeket 1-2 másodpercig a nappali világosságnál is erősebb fény festette fehére, a 16 kilométerre lévő alaptáborban olyan forróság volt, minha sütőben lettek volna. A lökéshullámot 160 kilométerrel odébb is érezni lehetett, a gombafelhő 12 kilométer magasra jutott, de ami még ennél is érdekesebb: még három hétig simán titokban lehetett tartani, pontosan mi is robbant fel Új-Mexikóban. Pedig még 180 kilométerrel odébb is törtek be ablakok a robbanás miatt, és az óriási villanást, illetve a füstfelhőt sem lehetett nagyon eldugni. A hivatalos magyarázat akkor úgy szólt, hogy egy lőszerraktár robbant fel a bázison, és bár senki sem sérült meg, előfordulhat, hogy a katonaság kitelepít néhány családot, ha a robbanásból visszahulló anyagok veszélyeztetik őket. A beszámolók szerint sokan azt hitték, hogy a hatalmas erejű, fényes gömb a Nap volt.

A kísérlet több szempontból is sikeres volt. Egyrészt kiderült, hogy az atombomba valóban óriási pusztításra képes csodafegyver, másrészt a szakemberek jóval pontosabban meg tudták határozni, milyen magasan kell robbannia majd a Hirosimára ledobott bombának a hatás maximalizálásához is. A tesztről végül csak a Nagaszakira ledobott bomba robbanása után értesítették a civil lakosságot. 

 
 
 

Filmfelvétel a robbanásról