A világ, ahogy az 1 százalék látja

2015.09.18. 00:17
Vagyoni egyenlőtlenség mindig létezett, de az elmúlt évtizedekben soha nem látott méreteket öltött világszerte. Ma a legfelső 1 százalék birtokolja a világ vagyonának felét, míg a legalsó 50 százalék a vagyon mindössze 1 százalékát. Ezt a különbséget próbálja megragadni egy most indult fotós projekt, ami Kickstarteren szedte össze a megvalósításhoz szükséges 75 ezer dollárt.

A gazdagoknak sok pénzük van. Ez talán a világ legegyszerűbb megállapítása, de vajon mennyire gazdag az, akinek valóban sok pénze van? Erről nem kapunk teljes képet, ha a gazdagságot csak a hollywood-i értelemben vett külsőségek szerint mérjük. A legnagyobb hedge fundok vezetői milliárd dolláros vagyonokon ülnek, a nevük mégis ismeretlen a köztudatban. A Harvard Business School arról kérdezte az amerikai embereket, mennyi lehet a jövedelemkülönbség a nagyvállalati vezetők és a legkisebb rangú dolgozóik között. A legtöbben harminszoros különbséget saccoltak, a valóság viszont meg sem közelíti ezt a becslést. A leggazdagabbak 350-szer több pénzt visznek haza, mint a legszegényebbek.

Az 1%: kiváltságok az egyenlőtlenség korában című fotókönyv és kiállítássorozat azzal a megközelítéssel szeretne szakítani, ahogy a dokumentarista fotográfia a vagyont általában annak hiányával illusztrálja. A Myles Little által szerkesztett album a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti különbséget próbálja megragadni. Azt megmutatni, milyennek látják a világot azok, akik a kiváltságos 1% szemüvegén keresztül néznek le rá.