Ötven éve nem koncertezik már a Beatles

1966. augusztus 29-én lépett színpadra rendes koncerten utoljára a Beatles. Kimerültség, kaotikus turnék, sikoltozó rajongók, gumicukor és egy diktátor felesége is hozzájárultak a döntéshez.

Hálás vitatéma, hogy mikor, melyik évben volt a Beatles a csúcson. Lehet érvelni amellett, hogy 1963-ban, amikor berobbant a zenekar a semmiből, és pillanatok alatt átírta a rock and roll addigi játékszabályait. Vagy mondjuk 66-67 körül amikor egy teljes kört vert a mezőnyre az óriási hatású Revolver és Sgt. Pepper albumokkal, és közben olyan forradalmi számokat is felvett, mint a Strawberry Fields? És mit szóljon az a rengeteg ember, akinek a későbbi White Album vagy épp az Abbey Road a kedvenc Beatles-albuma? Szóval, nincs egyértelmű válasz.

De az tagadhatatlan, hogy 1964 mellett igen erős érvek szólnak: ebben az évben léptek fel az Ed Sullivan Show-ban, hajtották az uralmuk alá Amerikát, és ekkor tört ki világszerte is a Beatlemánia. Ebben az évben mindenki a Beatlest utánozta, és olyan anglománia tört ki Amerikában, hogy jutott belőle a Beatles nyomában érkező angol zenekaroknak is (lásd brit invázió), és ekkor találkoztak először Bob Dylannel, melynek hatására utóbbi végre rászánta magát, hogy elektromosra cserélje az akusztikus gitárját.

1964-ben egyszerűen minden bejött a Beatlesnek, de ennek meg is lett az ára. Utólag könnyű azt hinni, hogy a teljes hatvanas évek akadálytalan diadalmenet volt a Beatles számára, pedig ez csak egy nagyon rövid időszakra igaz, mert az évtized közepétől megjelentek a problémák is. Ezek egy része a zenekar túlterheltségéből adódott, hiszen a Beatles gyakorlatilag három éven át szünet nélkül turnézott, és közben még arra is talált időt, hogy megjelentessen öt rendes albumot, illetve leforgasson két filmet is.

Mivel a popipar szabályai éppen akkor alakultak ki, és senki nem tudhatta, mennyire lesz tartós a siker, a Beatles még ki volt szolgáltatva a könyörtelen zeneipari gépezetnek, és a saját kárán tanulta meg, tudni kell nemet is mondani, különben az emberből kifacsart rongy lesz. A zenekarnak egyre inkább nyűgöt jelentettek a turnék, és hiába űzte-hajtotta őket a világ körül a menedzser, Brian Epstein, a tagok - és közülük is különösen John Lennon - fellázadtak a koncertezés ellen, és sokkal többre tartották a stúdiómunkát.

A döntésnek - mint azt látni fogjuk - azért több oka is volt a szimpla fásultságnál, de a lényeg az, hogy 1966. augusztus 29-én utoljára játszott rendes koncerten a Beatles San Franciscóban - utána már csak egyetlenegyszer, a nevezetes tetőkoncerten léptek mind a négyen színpadra 1969 januárjában.

Ne maradjon le semmiről!