Nem volt akkora buli a Nirvana medencés partija

01-182
1991. október 28. egy szokatlanul hűvös nap volt Los Angelesben. A Nirvana tagjai, a kiadó képviselői és Kirk Weddle vízalatti fotós délelőtt tízkor találkoztak egy meglehetősen rossz állapotban lévő medence partján, hogy néhány bandafotót készítsenek a később a világot lehengerlő Nevermindhoz.

A fotózásra valószínűleg senki nem emlékezett jószívvel: a Nirvana tagjai az éppen zajló turnéjuk miatt rendkívül kimerültek voltak, a betegeskedő Kurt Cobain például olyan ramatyul érezte magát, hogy amint kijött a medencéből, le kellett dőlnie másfél órára, a Geffen emberei pedig sem a körülményekkel, sem Kirk Weddle képeivel nem voltak elégedettek.

A kiadó kreatív igazgatója, Robert Fischer szerint ami elromolhatott, az el is romlott a fotózás ideje alatt. Például az időjárás, hiszen nagyon hűvös és szeles idő volt aznap. Ráadásul a medence keringetője sem működött, ezért a víz nemcsak hideg, hanem zavaros is volt. Weddle szerint a srácok a medencét megpillantva nem tűntek túl lelkesnek, kicsit noszogatni kellett őket, hogy vetkőzzenek neki a közös munkának. A fotós szerint főleg Cobain ódzkodott a víztől, Dave Grohl azonban úgy belejött a pancsolásba, hogy végül kétszer annyi időt töltött a medencében, mint a többiek.

Weddle szerette volna, ha a zenekar meztelenül szerepel a képeken, a kiadó azonban hallani sem akart erről, pedig akkor szerinte sokkal jobb fotók készülhettek volna. “Bárcsak megkérhettem volna a srácokat, hogy akkor most dobjunk le magunkról mindent” – kesergett utólag a Rolling Stone-nak Weddle, aki mintegy kétszáz képet lőtt aznap.

A kiadó azonban nem volt elégedett az anyaggal, ezért a fotós aztán hosszú időre a fiókja mélyére száműzte a képeket. Csak évekkel később kerültek ismét a kezébe a fotók, akkor jött rá, hogy ezek a képek valójában nem is olyan rosszak, ezért úgy döntött, hogy az austini Modern Rocks Galleryvel együttműködve a szélesebb közönséggel is megismerteti az anyagot. A 25 évvel ezelőtti medencés fotózás anyagából válogattunk.

Ne maradjon le semmiről!