A Mad Max hadserege harcol az Iszlám Állam ellen

2016.12.15. 00:43 Módosítva: 2016.12.15. 17:21
Az Iszlám Állam iraki fővárosa körül folyó harcok az elejétől nem úgy folynak, ahogy azt az újságolvasó közönség megszokta. Az egész onnan kezdődik, hogy a közel Budapest méretű Moszult alig 1500 harcos foglalta el, miközben a várost 30 ezer katona védte. Hogyan? A tapasztalatlan és az ISIS pszichológiai hadviselése miatt megrémült katonák 2014-ben egyszerűen elmenekültek a városból, mielőtt még eldördültek volna a fegyverek. Az amerikaiak által felszerelt iraki sereg nemcsak a drága harckocsikat, páncélozott járműveket és fegyvereit hagyta hátra, de sokan még az egyenruhájukat is eldobálták a városból kifelé vezető utak mentén.

Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy a város visszafoglalása is rendhagyó módon zajlik. Az október közepén kezdődött ostromnál nem egyetlen iraki hadsereg áll szemben a terroristákkal. Moszult a legkülönbözőbb, gyakran egymással is rivalizáló csoportok támadják.

A felállás részben köszönhető annak, hogy Moszul etnikailag sokszínű vidékén fekszik: a területet kurdok, arabok, keresztények, jazidik és türkmének lakják, és egyszerre van jelen a szunnita és a síita iszlám.

A változatos hadseregek, milíciák és fegyveres csoportok felvonulásának oka az is, hogy Irakban nem éppen acélos a központi kormányzat, és a legkülönbözőbb csoportoknak vannak saját fegyveres erői.

Moszul felszabadításáért így egyszerre harcolnak az iraki sereg katonái,a kurd pesmergák, síita, jezidi és keresztény milicisták, és persze az amerikai hadsereg különleges erői. Ez a színes sereg a Mad Maxet idézi, amely hatást fokozzák az Iszlám Állam katonái, akik brutalitásukban, és felszerelésükben is hozzák a negatív utópiás sci-fi világát.

A moszuli helyzetet jól jellemzi, hogy amikor tudósítónk a helyszínen járt, gyakran kellett nagy kitérőket tennie, mert kísérője szerint nem minden baráti haderővel szerencsés találkozni. Az elemzők szerint nem is az a kérdés, hogy az iraki erők legyőzik-e az ISIS-t, hanem hogy mely csoportok közt tör ki a háború utána.

Ne maradjon le semmiről!