Ilyen, ha mínusz húszban is az utca az otthona

2017.01.08. 00:45
Mentünk egy kört a Menhely Alapítvány Krízisautójával, és követtük az utcai szolgálatosokat az év leghidegebb estéin. Ilyenkor a szállókon megbomlik a szokásos rend, mindenkit befogadnak, mindenki megfeszítetten dolgozik azért, hogy senki ne maradjon az utcán. De mit kell tenni, ha valaki nem akar szállóra menni? És mit tehetünk mi, ha a zord időjárásban hajléktalan embert látunk az utcán?

Mit tehet Ön?

1.Mentse el ezt a számot: +36-1-338-4186. Ez a Menhely Alapítvány Diszpécser szolgálata, akiket 0-24 hívhat, ha veszélyeztetett embert lát az utcán. A menhely.hu-n megtalálja a regionális diszpécser szolgálatok számát is.

2. Ha hajléktalant lát, menjen oda, szólítsa meg. Kérdezze meg, van-e szüksége segítségre, ennivalóra, teára, takaróra? Bemenne-e szállóra?

3. Ha nem reagál, hívja a mentőket. Ha úgy ítéli meg, hogy az illető nem tud gondot viselni magáról, vagy nem biztos ebben, hívja a diszpécser szolgálatot, tudnak majd segíteni.

4. Végül: ne csak a legnagyobb hidegben, máskor is gondoljon a segítségnyújtásra! A Menhely Alapítvány és más hajléktalanellátásban dolgozó szervezetek is folyamatosan fogadnak önkénteseket.

Ne maradjon le semmiről!