Hősi halott, filmcsillag, ásító statiszták a Filmgyár száz évében

Jelenlegi címén Róna utca 174, azaz az egykori Lumumba utcai Filmgyár, az 1-es telep, a Hunnia, vagyis a Gyár idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Az elmúlt 100 évben tulajdonost, nevet és címet is cserélt az épület, de a film mindig forgott: elveszett filmek, hősi halott, és legendás filmcsillagok történetét írta meg Kurutz Márton az elmúlt 100 évből. Az évfordulóra 800 fős ünnepséggel készül a Filmgyár, ebből az alkalomból kaptuk meg a képeket a Filmarchívumtól.

Corvin, Hunnia, Mafilm. Időrendben így követték egymást a máig legnagyobb filmgyárunk hivatalos nevei. Az akkor szó szerint zöldmezős beruházás első lépéseként 1917-ben építettek rá üvegfalu műtermet az első igazgatók, Korda Sándor és Pásztory M. Miklós filmrendezők. Választásuk azért esett az akkor frissen felparcellázott zuglói mezőre, mert nem volt messze a várostól és a környéken alig állt még néhány villa. A filmgyár hatalmas ingatlana ideális volt filmforgatás céljaira. "Valóságos erdő, óriási fákkal, egy vadon, térdig járunk a fűben, virágban. Pompás felvételeket csinálhat itt a Corvin!" - lelkendezett a Színházi Élet riportere. Pedig, iparról lévén szó, a nagy számú kiszolgáló személyzetnek is itt kellett helyet szorítani. A filmgyárnak ugyanis már ekkor saját asztalos-, szobrász- és díszletfestőműhelye volt, laboratóriuma, öltözői, jelmez- és díszletraktára. Nem csoda, ha közel 100 filmet fogattak itt az elkövetkező másfél évtizedben, köztük jó néhányat külföldi bérmunkában.

1928-tól állami kézbe került a filmgyár, amely felvette a Hunnia nevet. A régi műtermet speciális szigeteléssel hangosfilmek forgatására is alkalmassá tették, és 1936-ban további kettőt építettek mellé, amelyek egybenyitásával 18.000 légköbméteres zárt teret lehetett képezni. Ez volt az ún. "ikerműterem", amelynek akkor saját légkondicionáló- és áramfejlesztő berendezése volt, az egyik felébe ráadásul hatalmas medencét is építettek, vízi felvételekhez. 1941-ben aztán az egész gyártelepet kinőtte a filmszakma, így új helyszínt kellet bekapcsolni a filmgyártásba. Ez volt a pasaréti Star filmgyár, amelyet korszerűsítve, újabb műteremmel gyarapodott az amúgy sem kis filmszakma.

A második világháború a Hunniát sem kímélte, egyetlen műterme sem maradt épségben, két évbe telt, mire sikerült mindent helyreállítani. 1948-ban, az államosításkor a Magyar Filmgyártó Vállalat (MAFILM) néven nemzeti vállalattá alakult és csak rövid időre kapta vissza a Hunnia nevet a forradalom után. A hetvenes évek elején tovább bővítették a fóti telephellyel, majd a rendszerváltás után az egész filmbirodalom részvénytársasággá alakult. 2002-ben a Mozgókép Közalapítvány vezette, 2010-től kezdve a Magyar Nemzeti Filmalap része. Ez utóbbi intézmény vezeti január óta az idén 60 éves Magyar Nemzeti Filmarchívumot is, amelynek fényképgyűjteményén keresztül Kurutz Márton segítségével idézzük fel a filmgyár elmúlt 100 évét.

 ű

Ne maradjon le semmiről!