Ez már majdnem Amerika!

60x40 templomok
Kárpátalja körül folyamatosan változnak a hatalmi viszonyok. Alig heverte ki a térség a szovjet uralom éveit, most a kelet-ukrajnai konfliktus nyomja rá a bélyegét a vidékre, és ébreszt kellemetlen emlékeket az ott élőkben. A hétköznapok szintjén viszont, mintha megállt volna az idő egy idilli pillanatban, Pilló Ákos kárpátaljai képei személyes benyomásokon keresztül mutatják be a vidékre jellemző állandóságot, amin bár sebeket ejtenek, de látszólag nem fognak az idők változásai.

"Mikor először utaztam Kárpátaljára, keveset tudtam a térségről és még kevesebbet az ott élő emberekről. Abban az időben, az ezredforduló környékén Kárpátalja legfeljebb a cigaretta- és üzemanyag-csempészet miatt került a figyelem középpontjába. A szülőfalumtól mindössze ötven kilométerre lévő határt 24 éves koromban léptem át egy magyar lány miatt, aki most a feleségem. Éjszaka volt, a gyér közvilágítás miatt szinte semmit nem láttam a falvakból, de éreztem, hogy ez valami egészen más vidék, mint amit eddig tapasztaltam.

A sorozat célja, hogy Kárpátalja valós, változó és változatlan értékeire hívja fel a figyelmet az eltűnt és eltűnőben lévő kultúrák nyomainak felkutatásával, megörökítésével, a még élő ruszin népzenészektől kezdve a kommunista köztéri alkotásokon át a természettel még harmonizáló életmódokig."

A kiállítás megtekinthető: Malom Látogatóközpont, Őriszentpéter, 2017. augusztus 12-től 2017. szeptember 15-ig.

 A kiállítás megtekinthető: Malom Látogatóközpont, Őriszentpéter, 2017. augusztus 12-től 2017. szeptember 15-ig.