Csend a lelke mindennek

A Budapest FotóFesztivál minden évben meghirdet egy pályázatot, aminek keretében egy klasszikus fotográfiai műfajt kell bemutatniuk kortárs fotósoknak. Az idei műfaj a csendélet volt, amire aztán minden korosztályból és irányzatból jelentkeztek művészek. A Csöndesen névre keresztelt pályázat anyagából válogattunk.

A csendélet egy elég tág fogalom, a határai összemosódnak a tárgyfotózással, és a tájképekkel, lehet realistább vagy szimbolikusabb, lehet szó szerint csendes, vagy csak mozdulatlan. A pályázat sajtóanyaga szerint a magyar fotó történetében a csendélet műfaja sosem volt egy tömegesen művelt, közkedvelt dolog, és főleg akkor szorult a háttérbe, amikor az előteret a dokumentarista fotózás uralta. A beérkezett anyagok szerint már a szervezők is ki merik jelenteni, hogy manapság a műfaji határok tágulnak, a klasszikus témák mellett már egyre gyakrabban a virtuális csendéletek.


kiállítás  a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának a része, a Budapest Fotófesztivál és a Kiscelli Múzeum együttműködésével jött létre, április 6. és június 24. között tekinthető meg.