Nincs itt semmi hiba

2019.12.13. 21:52 Módosítva: 2019.12.13. 23:08

A hiba csak akkor hiba, ha annak értékeljük – írja a kiállításról Gellér Judit kurátor. Igazából ez a mondat az alapkoncepciója is lehetne a Capa Központ január 6-ig látogatható A hibáinkkal együtt című kiállításnak vagy a hibaizmusnak. Fehér Vera és Altnőder Emese képei a hibáink elfogadásáról szólnak, legyen az egy életlen fotó, vagy önmagunk elfogadása. Képeikben mindketten a fényképezőgép adta lehetőségekkel játszanak a különleges hangulatú képekhez. 

A Fehér Vera egy expozícióról két képet készít, a színes és a fekete-fehér képek együtt adnak új értelmezési lehetőséget. Korábban az Unikornisnak azt mondta, hogy a képet a hiba generálja, az, amit az alkotó eredetileg nem akart, és ettől a hibától válik többé az eredeti szándéktól.

Altnőder Emese egy applikáció segítségével duplaexpozíciós képeket készít, ez az egymásra rétegződés teszi a képeket olyanná, mintha egyfajta látomások lennének. 

Az egymás mellé tett vagy egymásra illesztett képek segítenek új nézőpontok, új kontextusok kialakításában, ugyanannak az eseménynek két különböző értelmezésében, és a mindennapi hibáink elfogadásában, megértésében. 

A hibaista csoport 2009 óta létezik, és folyamatos kísérletezést igényel. Az eredménybe beleszól egy alkotótárs is: a véletlen. Amikor váratlanul éri az alkotót a véletlen, akkor beszélünk fatális hibaizmusról, amikor pedig maga idéz elő lehetséges véletleneket, akkor direkt hibaizmusról beszélünk. Ugyanakkor nem minden véletlen illik a hibaizmus eszméjébe. A hibaista képek nem az alkotó szándéka szerint születtek, de a hibák különleges pluszt adnak a fotókhoz. 

A képeket látva mindenkinek eszébe jutnak a saját tökéletlenül életlen, túlexponált, elmosódott vagy csak szimplán rossznak gondolt fotói, amiket ezek után érdemes újra elővenni, átnézni és átértelmezni.